x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Posle portalnih, stižu satovi sa stubovima TEMA NEDELJE

Posle portalnih, stižu satovi sa stubovima

U nastavku feljtona predstavljamo satove sa stubovima, čija je domovina Francuska.

OBJAVLJENO: 01.01.2016

» Podeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

Satovi sa stubovima Satovi sa stubovima Satovi sa stubovima

Piše dr Vesna Lovrić Plantić

Za razliku od portalnih satova o kojima je bilo reči u prošlom broju, satovi sa stubovima nisu karakteristični samo za srednjoevropsko časovničarstvo niti ih vremenski ograničavamo na prvih tridesetak godina 19. veka. Štaviše, teško je i odrediti tipičan sat sa stubovima kako je to moguće za portalni sat. Za satove sa stubovima mogli bismo donju vremensku granicu da postavimo oko 1775, dakle istovremeno s etabliranjem klasicizma kao dominantnog stila u umetnosti. Gornju granicu znatno je teže odrediti, budući da su se satovi tog tipa proizvodili i u periodu između dva svetska rata, sa stilskim obeležjima Art Décoa.

Vrhunska izrada

Ishodište satova sa stubovima svakako treba tražiti u Francuskoj, gde taj novi oblik sata u vreme vladavine Luja XVI zamenjuje do tada uobičajene pendules, koji su imali kućište u obliku ormarića u kome je bio i mehanizam s brojčanikom.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 18


OSTALE TEME NEDELJE

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.