x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Podmazivanje satova TEMA NEDELJE

Podmazivanje satova

Pravovremenim podmazivanjem sprečavamo habanje delova i na taj način produžavamo vek trajanja časovnika

OBJAVLJENO: 11.04.2014

» Podeli na Facebooku


piše: Ivan Puzak

Servisiranje sata sastoji se iz nekoliko operacija, kao što su dijagnostikovanje kvara, zamena neispravnih delova, čišćenje i podmazivanje, kontrola i podešavanje tačnosti, poliranje i čišćenje kućišta, zamena neispravnih delova kućišta (kruna, staklo, dugmići hronografa, dihtunzi, spone kaiša i sl.) i završna kontrola vodootpornosti. Čišćenje sata važna je operacija za ispravno podmazivanje, a izvodi se tako što kompletan mehanizam rastavimo, pri čemu kontrolišemo sve zračnosti, zahvate zupčanika i ispravnost svakog dela posebno.

PROCES ČIŠĆENJA

Posle toga u pregrade sita mašine za čišćenje rasporedimo delove sata prema njihovoj osetljivosti i započnemo proces čišćenja. Kvalitet čišćenja možemo proveriti tako što u sito zajedno s delovima sata stavimo kontrolnu pločicu koju posle čišćenja testiramo kapljicom test-ulja. Ako se razlije po pločici, čišćenje je uspelo. Kvalitetno očišćene delove mehanizma možemo početi da sastavljamo i podmazujemo redosledom koji je propisao proizvođač. Danas su satovi mehanička remekdela, konstrukcijske komplikacije izrađene filigranskom preciznošću i zahtevaju vrlo precizno podmazivanje s više maziva različitih viskoziteta.

Više u časopisu Satovi i nakit br. 2


OSTALE TEME NEDELJE

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.