x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Plastika u satovima TEMA NEDELJE

Plastika u satovima

Veliki broj švajcarskih fabrika elektronske mehanizme i njihove delove izrađuje od plastike jer su na njima mala opterećenja, a današnje plastične mase su vrlo kvalitetne.

OBJAVLJENO: 13.06.2016

» Podeli na Facebooku


Piše Ivan Puzak

Dvadeseti vek je obeležilo korišćenje plastičnih masa u svakodnevnom životu; industrija je masovno upotrebljavala te materijale za svoje proizvode. I fabrike satova počinju da proizvode pojedine delove od plastike. Najpoznatiji plastični delovi sata koje svi vide su tzv. plexi, odnosno akrilno staklo, dizajnerska kućišta, narukvice i plastični ukrasni prsteni (lunete). Swatch satovi, većinom od plastike, obeležili su osamdesete i podigli posrnulu švajcarsku industriju kao feniks iz pepela. Swatch i njemu slični plastični satovi, zahvaljući tom materijalu, promenili su ulogu sata koji više nije bio samo merač vremena nego je postao modni dodatak pun raznih dizajnerskih kreacija živopisnih boja.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 19

Foto: swatch.com


OSTALE TEME NEDELJE

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.