x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Od brojnih izuma do nezavisnih časovničara TEMA NEDELJE

Od brojnih izuma do nezavisnih časovničara

Ponovo donosimo odlomke iz knjige Stanislava Mihala, Satovi, u kojoj je opisana istorija časovničarstva brojnih zemalja širom sveta, a posle kineskog, predstavljamo časovničarstvo Velike Britanije.

OBJAVLJENO: 10.01.2017

» Podeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

Džordž Grejam Džon Harison Tompionova cilindarska zaprečnica Tompionova ura Ura Danijela Kvajra Bremont

Početak razvoja časovničarstva u Velikoj Britaniji uslovila je njena izolovanost od evropskog kontinenta, pa su tako u Engleskoj nastale potpuno nezavisne kreacije poput toranjskih časovnika s vertikalnim i horizontalnim pločastim okvirima kojih u ostalim evropskim zemljama nije bilo.

Prenosivi satovi

Prve prenosive satove Britanci pak počinju da proizvode tek posle 1580. i to kopiranjem dizajna francuskih i nemačkih časovnika s oprugom; u to vreme posebno se isticala časovničarska radionica Randolph Bull u Londonu. Tek je u 17. veku izrada prenosivih satova u Engleskoj doživela napredak, a prava revolucija nastupila je između 1660. i 1760. kada su svoje izume, vezane naročito za usavršavanje zaprečnice, predstavili danas legendarni časovničari Robert Huk (1635-1703), Vilijam Klement (1657-1709), Tomas Tompion (1639-1713), Džordž Grejam (1673-1751) i Tomas Madž (1715-1794). Njihovi napredni mehanizmi sa zaprečnicama, poput Klementove povratne sidrene zaprečnice koja je nastala na temelju Hukove tzv. engleske kuke, Tompionove cilindarske zaprečnice, Grejamove zaprečnice, čiji je zaprečni točkić imao 30 zubaca, i Madžove tzv. engleske slobodne sidrene zaprečnice, osvojili su Evropu i značajno uticali na budućnost časovničarstva.

Engleski časovničar Džon Harison (1693-1776) izumeo je sredinom 18. veka prvi veliki brodski hronometar, uređaj koji će potpuno izmeniti navigaciju.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 20, godina IX, zima 2016 


OSTALE TEME NEDELJE

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.