x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Novi pilotski modeli iz Zenitha TEMA NEDELJE

Novi pilotski modeli iz Zenitha

Pilotska kolekcija Zenith manufakture dopunjena je sa tri nova modela inspirisana počecima avijacije.

OBJAVLJENO: 03.08.2015

» Podeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

Zenith_pilotski_modeli_2 Zenith_pilotski_modeli_3 Zenith_pilotski_modeli_4

Osim najpoznatije El Primero kolekcije u proizvodnom portfoliju Zenith manufakture važno mesto zauzima Pilot kolekcija. Nedavno je dopunjena sa tri nova modela inspirisana počecima avijacije. Bilo da se radi o modelu izrađenom od bronze, onom sa meteorit brojčanikom ili o skeleton verziji, uočljivi su karakteristični detalji poput mehanizma vrhunske preciznosti, velikog prečnika kućišta, velike krunice i arapskih brojeva.

Od tri nova pilotska modela dva pokreće poznati 5011K kalibar koji je ugrađivan u džepne satove. Ovaj mehanizam osvojio je brojne nagrade za hronometarsku preciznost. Odlikuje ga rezerva snage od 48 časova i radna frekvencija od 18.000 vibracija po času. U Zenithovoj arhivi pronađena je određena količina ovih mehanizama, i oni se danas ugrađuju samo u limitirane serije. Pre ugradnje svaki od njih prolazi proces restauracije i dekoracije.

Verziju pilotskog sata sa meteorit brojčanikom, posvećenu francuskom pilotu Luju Bleriou, pokreće ovaj mehanizam. Kućište impozantnog prečnika od 60 mm izrađeno je od safira, sa prstenom, lugovima i krunicom od belog zlata. Pored prikaza sata i minuta, na podbrojčanicima mogu se očitati tekuće sekunde i preostala rezerva snage. Ovaj model biće napravljen u svega pet primeraka.

Kod drugog modela kalibar 5011K je skeletoniziran, tako da je njegova moćna arhitektura potpuno vidljiva posmatraču. Kućište je kao i kod prethodnog modela od safira i zlata, sa plavim emajliranim prstenom, uz nepromenjene dimenzije. Biće proizveden u pet primeraka.

Treći model ima kućište od bronze nešto manjeg prečnika - 45 mm. Zenith je prvi put upotrebio ovaj materijal za izradu kućišta nekog pilotskog modela. Za bronzu je karakteristična oksidacija kojom se stvara patina na površini, što doprinosi starinskom izgledu sata. Za razliku od prethodna dva, ovaj model pokreće automatski Elite 679 mehanizam. Radi na frekvenciji od 28.800 vibracija po času i poseduje rezervu snage od 50 časova.

Manje je poznat podatak da veze Zenitha sa svetom avijacije sežu do ranih dana aeronautike i da je početkom 20. veka manufaktura proizvodila instrumente za avione i dirižable. Zenith je vojsku ali i civilne vazduhoplovne kompanije snabdevao prvim visinometrima i avionskim satovima.


OSTALE TEME NEDELJE
 • Ženevski dani satova u avgustu 2020! TEMA NEDELJE

  Ženevski dani satova u avgustu 2020!

  Nekoliko luksuznih časovničarskih brendova odlučilo da u avgustu organizuje Ženevske dane satova – jedino predstavljanje satova u 2020. godini!

  OBJAVLJENO: 16.06.2020
 • Zvezde obožavaju satove TEMA NEDELJE

  Zvezde obožavaju satove

  Kluni i Omega, Bekam i Tudor, Seiko i Đoković, Pit i Breitling – samo su neki od savršenih parova zvezda i satova ...

  OBJAVLJENO: 11.05.2020
 • SEIKO Prospex LX SNR033 TEMA NEDELJE

  SEIKO Prospex LX SNR033

  Seiko je svoju popularnu kolekciju Prospex obogatio satovima koje pokreće patentirani automatski kalibar s kvarcnim oscilatorom Spring-Drive. 

  OBJAVLJENO: 03.04.2020
 • U prodaji je novi broj časopisa Satovi i nakit! TEMA NEDELJE

  U prodaji je novi broj časopisa Satovi i nakit!

  U ovom broju pišemo o najvažnijim časovničarskim nagradama, odnosno o satovima godine...

  OBJAVLJENO: 20.12.2019

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.