x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Ništa bez sertifikata TEMA NEDELJE

Ništa bez sertifikata

Sertifikati ili garancija stvarnog stanja i kvaliteta kod satova najčešće se odnose na kvalitet mehanizma, stepen tačnosti, kvalitet materijala kućišta, te na potvrdu broja kod ograničenih serija.

OBJAVLJENO: 15.01.2016

» Podeli na Facebooku


Piše Ivan Puzak

Vezano za satove i časovničarstvo postoji nekoliko vrsta sertifikata. Sertifikati ili garancija stvarnog stanja i kvaliteta kod satova najčešće se odnose na kvalitet mehanizma, stepen tačnosti (prema COSC-u), kvalitet materijala od kojih je izrađeno kućište (npr. zlato, platina, keramika, PVD podloga pozlate, safir-kristal staklo itd.) kao i na potvrdu  broja kod ograničenih serija.

Stepen obrazovanja

Za satove optočene dragim kamenjem izdaju se sertifikati na kojima je napisano poreklo dragog kamena ili vrsta brušenja (npr. briljant ili dijamant) kao i karatna masa koja je često upisana kao zbir svih kamenova zajedno. Neki sertifikati vezani su za velike sportske događaje kao što su Olimpijske igre ili fudbalska prvenstva i označavaju kolekcije satova izrađenih za tu priliku.

Sertifikati za časovničarstvo izdaju se za kvalifikaciju i stepen obrazovanja časovničara ili za opremljenost njihove radionice.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 18, zima 2015.


OSTALE TEME NEDELJE

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.