x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Najkomplikovaniji sat na svetu iz Vacheron Constantina TEMA NEDELJE

Najkomplikovaniji sat na svetu iz Vacheron Constantina

Džepni Vacheron Constantin sa oznakom 57260 najkomplikovaniji je sat ikada napravljen!

OBJAVLJENO: 19.09.2015

» Podeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

Vacheron_Constantin_57260_2 Vacheron_Constantin_57260_3 Vacheron_Constantin_57260_4

Džepni Vacheron Constantin sa oznakom 57260 najkomplikovaniji je sat ikada napravljen! Poseduje čitavih 57 komplikacija koje se prikazuju na dva brojčanika sa obe strane sata. Pod budnim okom tri najbolja časovničara razvijan je punih osam godina. Predstavlja najbolji mogući spoj tradicionalnog časovničarstva i tehnologije 21. veka.

Kućište pozamašnih dimenzija (prečnik 98 a visina 51 mm) izrađeno je od 18-karatnog belog zlata. Sat teži 960 grama, tako da će teško stati u bilo koji džep. Potpuno novi mehanizam 3750 navija se ručno i poseduje rezervu snage od 60 časova. Sastoji se od čak 2.800 komponenti, uključujući 242 rubina. Radi na frekvenciji od 18.000 vibracija po času.

Pojedine komplikacije implementirane u kalibar 3750 potpuna su novost u časovničarskoj industriji. Neke su toliko složene i imaju posebnu namenu da ih je rečima teško objasniti. Zato krećemo od poznatijih, poput alarma, koji je u ovom slučaju rešen zaista zanimljivo. Naime, podešava se i navija putem skrivene krunice smeštene pri „4 h“. Izvlači se samo po potrebi i ne narušava simetriju kućišta.

Model 57260 poseduje hebrejski večiti kalendar, komplikaciju koja je tehnički i matematički izuzetno složena za izvođenje. Do te mere da je manufaktura Vacheron Constantin prva na svetu uspela da je napravi. Pored hebrejskog, tu je i večiti gregorijanski kalendar.

Mesečeve faze su jedna od popularnijih komplikacija u časovničarskoj industriji. U većini slučajeva njihova funkcija je estetska, dok je preciznost u drugom planu. Međutim, Vacheron Constantin 57260 poseduje izuzetno precizan prikaz mesečevih faza kojem je podešavanje potrebno jednom u 1027 godina, što je zaista fascinatna brojka.

Hronograf je jedna od najčešćih komplikacija, a nije izostavljen ni u novom 57260 džepnom satu. Radi se o duplom retrogradnom „Rattrapante“ hronografu, što samo po sebi zvuči veoma komplikovano.  Za funkcionisanje su mu potrebna čak tri stupčasta točka, a prikaz duplog merenog vremena potpuna je novost. Dve kazaljke nalaze se na istoj osovini, ali vreme prikazuju na dve skale pozicionirane nasuprot jedna drugoj.

Očekivano, sat poseduje i kompleksni minutni ponavljač sa tri moda rada. Nova funkcija je, po zahtevu naručioca, da se minutni ponavljač automatski gasi u periodu između 22 časa i 8 časova kako ga ne bi uznemiravao.

Složeni turbijon rotira se u tri pravca. Upotrebljena je sferična balansna spirala koja deluje estetski a i doprinosi preciznosti mehanizma. Kavez turbijona izrađen je od ultralakog aluminijuma i oblikovan kao malteški krst, zaštitni znak Vacheron Constantin manufakture.

Naravno, moramo spomenuti i najvažniju funkciju – prikaz vremena. U ovom slučaju to se obavlja u regulator konfiguraciji, što znači da se minuti prikazuju putem velike centralne kazaljke, a sati putem manje na podbrojčaniku smeštenom pri „12 h“. Sve ukupno Vacheron Constantin 57260 poseduje 19 kazaljki sa prednje i 12 kazaljki sa zadnje strane. Po specijalnoj narudžbi napravljen je samo jedan primerak, a cena mu je prava misterija.


OSTALE TEME NEDELJE

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.