x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Malo drugačiji satovi TEMA NEDELJE

Malo drugačiji satovi

S WatchTimea prenosimo tekst o satovima manjih brendova i nezavisnih časovničara s ovogodišnjeg Bazela.

OBJAVLJENO: 20.09.2013

» Podeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

Breva_Genie_01 Konstantin_Chaykin_Cinema Nord_Zeitmaschine_Quickindicator Stefan_Kudoke_KudOktopus

S WatchTimea prenosimo tekst o satovima manjih brendova i nezavisnih časovničara s ovogodišnjeg Bazela.

Breva Genie 01

Breva je predstavila Genie 01, za koji joj je bilo potrebno tri godine razvoja, a brend ga promoviše kao prvi sat s mehaničkim vremenom, altimetrom i barometrom kao i s displejom rezerve snage. Časovi i minuti su prikazani na poluprovidnom disku na poziciji od 8 sati, dok je na poziciji od 2 časa još jedan disk koji pokazuje vremenske uslove sa simbolima za sunčano i oblačno vreme i za nevreme s grmljavinom. Genie 01 je napravljen u ograničenoj seriji od 55 primeraka od belog zlata i 55 primeraka od ružičastog 4N zlata.

Chaykinov bioskopski sat

Samostalni ruski časovničar Konstantin Šajkin, u čast fotografa iz 19. veka Edvarda Majbridža, napravio je Cinema ili bioskopski sat. Majbridž je koristio svoj zoopraxiscope, rani tip projektora, da bi dokazao kako konji u galopu gube kontakt sa zemljom. Sat ima animaciju, koja se može videti na 6 časova, a koja oponaša Majbridžove galopirajuće konje. Animacija je postignuta pomoću graviranog diska sa dvanaest filmskih slika galopirajućih konja, a koji, pritiskom na dugme na 9 časova, počinju da se vrte.

Danevišov drveni tourbillon

Valerij Daneviš je i prošle godine predstavio sat skoro u potpunosti napravljen od drveta. A ove godine se pojavio s drvenim tourbillonom. Ovaj profesionalni stolar je proveo  1800 sati u periodu od sedam meseci stvarajući ovaj časovnik. Mehanizam se sastoji od 154 dela napravljena od osam vrsta drveta, a ceo sat teži samo 32 grama.

Kudokeov KudOkTourbi

Radije nego da pravi mehanizme od početka, Stefan Kudoke se fokusirao na estetiku svojih kreacija - skeletonizovanje, graviranje i stvaranje brojčanika i kazaljki. U saradnji s Rihardom Habringom stvorio je Kudoke Octopus Tourbillon, baziran na Habringovom H2 Flying Tourbillonu. Kudoke je skeletonizovao i gravirao sat i dodao mu hobotnicu od ružičastog zlata čiji pipci formiraju kazaljke časova i minuta. Napravljen je u ograničenoj seriji od osam primeraka.

Nord Zeitmaschine

Nord Zeitmaschine se ove godine na sajmu u Bazelu pojavio sa satom Quickindicator, za koji u brendu tvrde da ima minutnu kazaljku koja se kreće najbrže na svetu. Brojčanik Quickindikatora ima dva manja preklapajuća kruga unutar još većeg kruga. Minutna kazaljka mora da prođe 360 stepeni, kroz svaki krug, a koji traje po 20 minuta. Pošto krugovi nisu koncentrični, minutna kazaljka kreće se po brojčaniku kako bi dotakla svaki krug.

 


OSTALE TEME NEDELJE

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.