x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Legendarni pilotski hronograf TEMA NEDELJE

Legendarni pilotski hronograf

Zenith je za italijanske oružane snage proizveo 2.500 primeraka Tipo CP-2 satova.

OBJAVLJENO: 20.10.2016

» Podeli na Facebooku


Kasnih 1950. godina italijanske oružane snage nastojale su da zamene Tipo CP1 hronograf satove koji su bili deo standardne opreme vojnih pilota. Definisani su i sledeći zahtevi za novi model: da mu brojčanik bude izuzetno čitljiv, da je prečnik kućišta 43 mm kako bi se mogao nositi preko letačkog kombinezona, da se lako upravlja hronograf funkcijom i rotirajućom koronom, te, naravno, da je veoma pouzdan i precizan.
 
Zenith je u tom trenutku već imao odličan ručno navijani hronograf mehanizam sa oznakom 146 DP. Pristupili su razvoju novog sata koji bi ispunjavao sve tražene standarde i uspeli u tome. Tokom 1960. godina Zenith je za italijanske oružane snage proizveo 2.500 primeraka Tipo CP-2 satova koji su isporučivani preko A. Karelija, distributera iz Rima. Radi se o značajnom istorijskom modelu, danas veoma traženom i cenjenom od ljubitelja satova. 
 
Kompanija Zenith je uočila tu činjenicu te je predstavila njegovu modernu reinterpretaciju pod nazivom Heritage Cronometro Tipo CP-2. Odlikuju ga karakteristike veoma slične originalnom modelu, pa tako kućište u prečniku ima 43 mm a brojčanik je pregledan i čitljiv. Upotrebljen je čuveni El Primero automatski hronograf mehanizam koji radi na frekvenciji od 36.000 vibracija po času i poseduje rezervu snage od 50 časova. Novi model biće proizveden u ograničenoj seriji od 1.000 primeraka.


OSTALE TEME NEDELJE
 • Ženevski dani satova u avgustu 2020! TEMA NEDELJE

  Ženevski dani satova u avgustu 2020!

  Nekoliko luksuznih časovničarskih brendova odlučilo da u avgustu organizuje Ženevske dane satova – jedino predstavljanje satova u 2020. godini!

  OBJAVLJENO: 16.06.2020
 • Zvezde obožavaju satove TEMA NEDELJE

  Zvezde obožavaju satove

  Kluni i Omega, Bekam i Tudor, Seiko i Đoković, Pit i Breitling – samo su neki od savršenih parova zvezda i satova ...

  OBJAVLJENO: 11.05.2020
 • SEIKO Prospex LX SNR033 TEMA NEDELJE

  SEIKO Prospex LX SNR033

  Seiko je svoju popularnu kolekciju Prospex obogatio satovima koje pokreće patentirani automatski kalibar s kvarcnim oscilatorom Spring-Drive. 

  OBJAVLJENO: 03.04.2020
 • U prodaji je novi broj časopisa Satovi i nakit! TEMA NEDELJE

  U prodaji je novi broj časopisa Satovi i nakit!

  U ovom broju pišemo o najvažnijim časovničarskim nagradama, odnosno o satovima godine...

  OBJAVLJENO: 20.12.2019

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.