x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Legendarni hronografski kalibri TEMA NEDELJE

Legendarni hronografski kalibri

Predstavljamo neke od sjajnih kalibara koji su obeležili noviju istoriju časovničarstva, često skriveni iza slavnih modela još slavnijih časovničarskih kompanija

OBJAVLJENO: 28.05.2018

» Podeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

Omega_kalibar_1861 THE-VALJOUX-7750 Zenithov-kalibar-400

Ko od zaljubljenika u satove nije čuo za Zenith El Primero, Omegu Speedmaster, Breitling Navitimer, IWC Portugieser itd. Međutim, iza svakog od tih slavnih modela nalaze se mehanizmi koji su sjajnim performansama omogućili njihovu neprolaznu slavu. Poznavaoci satova neretko se odlučuju za određeni model ručnog časovnika ne (samo) zbog izgleda i dekoracije, već zbog kvaliteta njihovog mehanizma. 
 
Kultni El Primero
Naravno, mehanički mehanizmi, bilo s ručnim ili automatskim navijanjem, daleko su cenjeniji od onih kvarcnih. Kada je reč o ručnim satovima, najsloženiji mehanizmi s velikim brojem dodatnih funkcija pokreću hronografe. Zato ne čudi što su najpoznatiji kalibri upravo oni koji se ugrađuju u hronografe. Spomenućemo ovom prilikom nekoliko izuzetnih modela koji su preživeli izazove vremena i uvek su sjajan izbor i pametna investicija pri kupovini sata.
Kultni El Primero pokreće Zenithov kućni kalibar 400. Prečnika 30 mm, debljine 6,5 mm, sadrži ni manje ni više nego 280 delova od čega je čak 225 različitih, te 31 rubin. Trenutno je jedini hronografski mehanizam koji vibrira frekvencijom od 36.000 oscilacija na čas. To je mehanizam kod koga dominira njegova funkcija, dok se dekoraciji nije posvetila tolika pažnja. Kao i kod svih kalibara, osim osnovnog postoje i izvedenice koje imaju dodatne funkcije – na primer, 410 ima indikatore dana, meseca i Mesečevih mena. Kalibar iz klase 400 bio je tako kvalitetan da su ga od Zenitha kupile i druge časovničarske kompanije, između ostalih i Rolex za Daytonu, ali i Tag Heuer, Ebel i Movado.
Verovatno najpoznatiji hronograf svih vremena je Omegin Speedmaster Profes-sional koji je 1969. bio svedok prvog spuštanja čoveka na Mesec. Taj hronograf je korišćen u svim svemirskim ekspedicijama Nase od Geminija do današnjeg programa svemirskih stanica, a od 1969. je poznat pod nazivom Moonwatch. U početku proizvodnje (model je lansiran 1957. godine) u Speedmaster se ugrađivao kalibar 321; godine 1968. zamenjen je kalibrom 861. Uprkos tome, upravo je kalibar 321 bio mehanizam sata koji je Baz Oldrin imao na ruci dok se šetao površinom Meseca. 

Više u časopisu Satovi i nakit broj 22, zima 2017.


OSTALE TEME NEDELJE

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.