x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Koordinacija funkcija hronografa TEMA NEDELJE

Koordinacija funkcija hronografa

Proizvođači satova su dizajnirali sisteme koji koordiniraju funkcije hronografa.

OBJAVLJENO: 13.03.2015

» Podeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

Ekscentrični točkić

Jeste li se ikad zapitali šta bi se dogodilo kada biste resetovali hronograf dok je uključen? Bila bi to, blago rečeno, katastrofa. Proizvođači satova su iz tog razloga dizajnirali sisteme koji koordiniraju funkcije hronografa.

Tradicionalni sistem je ugrađeno stubno kolo, odnosno točkić iz koga izvire niz vertikalnih stubića, koje se pokreće pritiskom dugmeta, a funkcioniše tako što svojim okretanjem pomera poluge koje ga okružuju, a koje kontrolišu funkcije pokretanja, zaustavljanja i resetovanja hronografa. Proizvodnja stubnih kola je skupa a servisiranje komplikovano. S druge strane, izgledaju atraktivno i hronograf s njima radi glatko, pa se zato i ugrađuju u luksuzne satove.

Moderni sistem predstavlja ugradnju ekscentričnog točkića, tankog komada metala nepravilnog oblika, koji radi na sličan način kao stubno kolo. Ekscentrični točkić je jeftin za proizvodnju i jednostavan za servisiranje, a istovremeno je i pouzdan. Izdržljiv je i otporan pa NASA i vojska zvanično koriste hronografe s ugrađenim ekscentričnim točkićem. Mana mu je što, za razliku od stubnog točkića, ne izgleda atraktivno.

Kupcima koji sat koriste prvenstveno kao alat i ne mare za estetiku, preporučuje se kupovina sata s ekscentričnim točkićem. Za one koji, pak, vole tradiciju i žele da se dive lepoti mehanizma, najbolji je izbor hronograf sa stubnim kolom.


Izvor: watchtime.com


OSTALE TEME NEDELJE





Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.