x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Koliko je zapravo oznaka Swiss Made švajcarska? TEMA NEDELJE

Koliko je zapravo oznaka Swiss Made švajcarska?

Podstaknuta novom odlukom švajcarskih vlasti da od 2017. godine oznaku Swiss Made može nositi samo sat čijih je 60 posto delova proizvedeno u Švajcarskoj (dosad je to bilo 50 posto), švajcarska nezavisna manufaktura H. Moser & Cie. odlučila je da sa svojih satova potpuno ukloni tu oznaku, smatrajući kako ona pogrešno navodi kupce na zaključak da kupuju stopostotni švajcarski proizvod, a stvarnost je potpuno drugačija.

OBJAVLJENO: 27.03.2017

» Podeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

Swiss_Made_oznaka_2017_02 Swiss_Made_oznaka_2017_03 Swiss_Made_oznaka_2017_04

Eduar Meilan, glavni izvršni direktor manufakture H. Moser & Cie., sledećom izjavom objasnio je odluku o uklanjanju oznake Swiss Made: „Mi čvrsto verujemo u švajcarske vrednosti i borimo se iz dana u dan kako bismo sačuvali tradicionalno mehaničko časovničarstvo. U našoj manufakturi dizajniramo, razvijamo i proizvodimo sve delove od početka do kraja, uključujući opruge nemirnice i regulatore naše sestrinske firme Precision Engineering AG. Ono što ne možemo sami da proizvedemo kupujemo od švajcarskih dobavljača. S više od 95 posto delova proizvedenih u Švajcarskoj uveliko premašujemo standarde za dobijanje oznake Swiss Made, a ipak istu oznaku nose i satovi brendova koji jedva ispunjavaju kvote i profitiraju od toga što veliki deo svojih delova mogu proizvesti u drugim zemljama. Oznaka Swiss Made danas je izgubila vrednost jer je zloupotrebljavaju „entry-level“ brendovi koji na ovaj način žele da opravdaju svoje postojanje ili cene svojih proizvoda. I na kraju, naš ugled je ovim narušen. Nama, zapravo, ova oznaka i ne treba jer naši proizvodi govore sami za sebe.“  
 
Na prestižnom Ženevskom salonu satova, održanom u januaru ove godine, manufaktura H. Moser i Cie. predstavila je, kako kažu, „najšvajcarskiji“ sat ikad proizveden, a koji, naravno, na brojčaniku nema oznaku Swiss Made.
 
Prigodno nazvan Swiss Mad Watch, ovaj satirični sat, kako tvrde iz te manufakture, načinjen je od 100 posto švajcarskih delova. Kućište prečnika 42 milimetra izrađeno je od švajcarskog sira i inovativnog kompozitnog materijala itr2 zasnovanog na ugljenikovim nanocevčicama. Brojčanik mu je u boji švajcarske zastave s belim oznakama vremena na 12, tri, šest i devet sati, koje podsećaju na švajcarski krst. Kaiš mu je od kože švajcarske krave. Sat pokreće manufakturni kalibar HMC 327 na ručno navijanje s 29 rubina, trodnevnom rezervom snage i funkcijama sati i minuta. Kalibar radi na frekvenciji od 18.000 vibracija na sat. Cena ovog unikatnog primerka je 1.081.291 švajcarski franak. 
 
Izvor: H. Moser & Cie. OSTALE TEME NEDELJE

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.