x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Hronografi su osetljivi TEMA NEDELJE

Hronografi su osetljivi

U novom broju časopisa Satovi i nakit Ivan Puzak ističe kako se Kod svakog generalnog servisa hronomehanizam i kućište se detaljno rastavljaju do poslednjeg dela.

OBJAVLJENO: 20.06.2014

» Podeli na Facebooku


Razlikujemo dve vrste satova. Tu su klasične sportske štoperice koje imaju satni mehanizam - on meri samo zadato vreme (počinje pritiskom na dugme start, zaustavlja se pritiskom na stop za merenje traženog rezultata, a ponovnim pritiskom dugmića vraćamo kazaljku na početnu poziciju, tj. na 0) i najčešće su veličine džepnog sata.

Hronomehanizam

Hronografi su ručni satovi i pokazuju prvenstveno tačno vreme, a dodatak im je hronografski mehanizam koji ima ulogu štoperice (koristimo ga po potrebi pritiskom na hronodugme - pusher). Kod hronografskih mehanizama imamo razne konstrukcije, uglavnom švajcarskih proizvođača. Sve konstrukcije se razlikuju i imaju svoje uslove održavanja koje propisuju proizvođači uz popis potrebnih alata, maziva i zamenu potrošnih rezervnih delova.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 15


OSTALE TEME NEDELJE

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.