x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Grand Seiko istorijat TEMA NEDELJE

Grand Seiko istorijat

Prvi Grand Seiko napravljen je pre nešto više od pola veka  (1960), kao odgovor na luksuzne satove švajcarskih proizvođača.

OBJAVLJENO: 08.02.2017

» Podeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

grand_seiko_spring_drive_8_day_powerreserve_2016 grand-seiko-hi-beat-36000-gmt grand_seiko_spring_drive_mehanizam

Jedan od najvažnijih svetskih proizvođača satova, kompanija Seiko, u ponudi ima širok spektar modela i kolekcija nekoliko podbrendova, i to u najrazličitijim cenovnim segmentima. Veoma je vredan pomena podbrend Grand Seiko, donedavno malo poznat u Evropi. 
 
Prvi Grand Seiko napravljen je pre nešto više od pola veka  (1960), kao odgovor na luksuzne satove švajcarskih proizvođača. Četiri godine kasnije predstavljen je i malo složeniji model sa prikazom datuma i povećanom vodootpornošću od 50 metara. Potom je 1967. predstavljen Grand Seiko 44GS. S njim je nastala prava Grand Seiko filozofija koja važi i danas. Iste godine stigao je i prvi Grand Seiko sa automatskim navijanjem - 62GS, a naredne je svetlost dana ugledao prvi sat sa visokofrekventnim mehanizmom 61GS koji je radio na 36.000 vibracija po času. 
 
Tokom sledećih godina Grand Seiko mehanizmi su usavršavani, a u jednom trenutku počela je i proizvodnja satova sa visokokvalitetnim, preciznim kvarcnim mehanizmima. Njihov dizajn i funkcionalnost uvek su bili jednostavni. Tek 2002. iz Grand Seika stiže kompleksniji model sa dodatom četvrtom GMT kazaljkom. Takođe, i 2004. bila je bitna za Grand Seiko, jer je u ponudu uvršćen novi model sa Spring Drive mehanizmom koji odlikuje preciznost od +/-1 sekunde dnevno. Spring Drive hronograf predstavljen je 2007.
 
U narednim godinama razvijani su novi modeli i mehanizmi, poput 9S8 serije koja radi na 36.000 vibracija po času. U upotrebu su ušli i novi materijali za izradu spirala i glavnih opruga, te je rezerva snage pojedinih Grand Seiko mehanizama povećana na tri dana. 
 
Poslednjih godina Grand Seiko, inače rezervisan prvenstveno za japansko tržište, počinje da se probija u Evropi i SAD. Njegovu ponudu čine satovi višeg cenovnog ranga koji po kvalitetu i izradi uspešno pariraju švajcarskim konkurentima.


OSTALE TEME NEDELJE

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.