x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Gde nastaju satovi Rolex TEMA NEDELJE

Gde nastaju satovi Rolex

Iz časopisa WatchTime prenosimo tekst o Rolexovoj manufakturi u Bjenu, koju su posetili Džo Tompson i Norma Bjukenan. 

OBJAVLJENO: 30.01.2015

» Podeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

Rolex-Buildings-in-Bienne-Switzerland_02 Rolex-Buildings-in-Bienne-Switzerland_03 Rolex-New-Movement-Factory-In-Bienne-Switzerland

Iz časopisa WatchTime prenosimo tekst o Rolexovoj manufakturi u Bjenu, koju su posetili Džo Tompson i Norma Bjukenan. Kako svedoče, gigantska veličina fabričkog kompleksa koji se sastoji od četiri impozantne monolitne zgrade nazvane Rolex III, IV, V i VI na prostoru od 170.000 m3, prvo je što su primetili.

Pre početka razgledanja Tompson i Bjukenan su prisustvovali kratkoj prezentaciji kompanije, održanoj u velikom auditorijumu koji se nastavlja na ogromni atrijum s dva providna sprata popločana „rolex zelenim“ mermerom.

Tu su saznali da je ovaj kompleks, Manufacture des Montres Rolex SA, smešten u industrijskoj zoni Champ-de-Bužan, sestrinska fabrika ženevske Rolex SA koja proizvodi kućišta, kaiševe i kazaljke, sastavlja satove i  ugrađuje drago kamenje. I glavno sedište Rolexa se nalazi u Ženevi.

Ovde u Bjenu oko 2000 zaposlenih godišnje proizvede 50 miliona mehaničkih delova, sastavlja ih i šalje COSC-u (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres), koji izdaje hronometarske sertifikate. Rolexova fabrika u Bjenu zatim šalje mehanizme fabrici u Ženevi, koja ih postavlja u kućišta.

Sve do 2004. fabrike u Bjenu i Ženevi imale su različite vlasnike: fabrika u Bjenu bila je u vlasništvu potomaka Žana Aeglea i od 1905. je proizvodila mehanizme za osnivača Rolexa Hansa Vilsdorfa u čijem je vlasništvu bila i ostala Rolexova fabrika u Ženevi. Pre nekoliko godina ženevski Rolex otkupio je kompleks u Bjenu i dve fabrike su spojene. Taj potez, uz Rolexovu dugogodišnju praksu prisvajanja svojih snabdevača, pretvorio je kompaniju u vertikalno integrisanu manufakturu.

 


OSTALE TEME NEDELJE

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.