x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Gadgeti za ljubitelje nebeskih visina TEMA NEDELJE

Gadgeti za ljubitelje nebeskih visina

Današnje modele možemo prepoznati po natprosečnoj veličini, crnom brojčaniku, velikim belim brojevima – takvi su izvorno bili da bi se funkcije časovnika lako čitale.

OBJAVLJENO: 22.01.2016

» Podeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

Pilotski satovi Pilotski satovi Pilotski satovi Pilotski satovi Pilotski satovi

Piše dr Vesna Lovrić Plantić

Po narudžbini plejboja i pionira letenja Albera Santosa–Dimona, koji se žalio kako mu je nezgodno da koristi džepni sat dok su mu ruke zauzete upravljačkim komandama aviona, prijatelj Luj Kartje mu je 1904. napravio ručni časovnik s posebno izrađenim kućištem. On se smatra prvim pilotskim satom, iako je izgledao više kao modni detalj nego multifunkcionalni predmet kakav je kasnije postao.

Satovi Santos

Cartier je u saradnji s proizvođačem mehanizama Edmondom Jaegerom uspostavio masovnu proizvodnju Santos satova koji su lansirani 1911. godine; oni su mogli da se koriste za nekoliko funkcija koje bi trebalo da ima svaki pilotski sat – proračunavanje potrošnje goriva, brzine, kapaciteta uzgona, za navigaciju i, naravno, za merenje vremena.

Godine 1909. sa Zenithom na ruci, Luj Blerio je za četrdesetak minuta preleteo Lamanš od Kalea do Dovera leteći na visini od 50 do 100 metara. Sat je imao predimenzionirane arapske svetleće brojeve i svetleće kazaljke, veliku krunicu koja je mogla da se okreće i s rukavicama na rukama, bimetalnu antimagnetnu nemirnicu i kućište koje je bilo moguće pričvrstiti za instrumentalnu tablu.

Otac avijacije, kako su prozvali Blerioa, izjavio je: „Vrlo sam zadovoljan satom kompanije Zenith koji obično koristim i mogu od srca da ga preporučim svima koji traže preciznost“. To je jedan od prvih marketinških istupa u kojima se promoviše neki brend.

Međutim, kao što je često slučaj, ratovi su i u razvoju pilotskih satova odigrali ključnu ulogu. Naime, budući da su se već u Prvom svetskom ratu koristili avioni za borbeno delovanje, trebalo je imati precizne merače kao pomoć u navigaciji i sinhronizaciji napada. Britanski piloti su u tu svrhu koristili Doxine džepne satove Mark IV.A (1914) i Mark V (1916). Oni su imali dugačak vrat krunice da bi mogli da se umetnu u instrumentalnu tablu, pa su dobili popularni naziv „kokpit-satovi“. Na donjoj strani bila je urezana strelica i slovo A iznad nje. Prvi modeli nisu imali svetleće kazaljke koje bi omogućavale korišćenje sata noću, ali je tokom rata i taj problem rešen. Model Mark V osim Doxe proizvodili su i Omega, Zenith i Electa.

Lindbergov sat

Nemački piloti nisu umetali satove u kokpit, već su ih nosili zakačene za uniformu, obešene obrnuto da bi, kad ih uzmu u ruku, bili ispravno orijentisani.

U periodu između dva svetska rata u izradi pilotskih satova etablirao se i Longines, čiji je sat koristio Čarls Lindberg tokom preletanja Atlantskog okeana u vazduhoplovu Spirit of St. Louis.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 18, zima 2015.


OSTALE TEME NEDELJE
 • Ponešto za svakoga od Tudora TEMA NEDELJE

  Ponešto za svakoga od Tudora

  Nova kolekcija Tudor Royal namenjena i muškarcima i ženama
   
   

  OBJAVLJENO: 04.02.2021
 • Pilotski sat za vojnu elitu TEMA NEDELJE

  Pilotski sat za vojnu elitu

  Pilot’s Watch Chronograph TOP GUN Edition „SFTI“ inspirisan je posebnim časovnikom Strike Fighter Tactics Instructor, koji je bio ...

  OBJAVLJENO: 11.01.2021
 • Piaget - dobitnik ovogodišnje Zlatne kazaljke TEMA NEDELJE

  Piaget - dobitnik ovogodišnje Zlatne kazaljke

  Osvajač Zlatne kazaljke (Aiguille d’Or) za najbolji sat na ovogodišnjem Grand Prix d’Horlogerie de Genève (GPHG) je ...

  OBJAVLJENO: 17.11.2020
 • SATOVI IZA GVOZDENE ZAVESE TEMA NEDELJE

  SATOVI IZA GVOZDENE ZAVESE

  Predstavljamo sve popularnije časovnike iz nekadašnjeg SSSR-a, koji su po pravilu izrađeni od vrlo kvalitetnih materijala, solidni, pouzdani, a često ...

  OBJAVLJENO: 02.11.2020

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 700 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1690 dinara.