x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

GF-ov najkomplikovaniji sat TEMA NEDELJE

GF-ov najkomplikovaniji sat

Grande Sonnerie uspostavlja savršenu ravnotežu između mehanizma, spoljašnjosti i akustičnosti. 

OBJAVLJENO: 15.12.2017

» Podeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

Grande Sonnerie Grande Sonnerie Grande Sonnerie Grande Sonnerie Grande Sonnerie Grande Sonnerie

Greubel Forsey je izložio svoj dosad najkomplikovaniji model - Grande Sonnerie - sat sastavljen od 935 delova, s fascinantnom komplikacijom koja zvukom obeležava časove i četvrti časa, a na kome su GF-ovi časovničari u tajnosti radili dugih jedanaest godina.

GF-ovi časovničari su nastojali da uspostave potpunu ravnotežu između mehanizma, spoljašnjosti i akustičnosti, što su postigli izradom prikladnog asimetričnog kućišta od titanijuma, dimenzija 43,50 x 16,13 mm, prekrivenog konveksnim safirnim staklom s obe strane, u koje su smestili manufakturni mehanizam na ručno navijanje, dimenzija 36,40 x 11,13 mm, sa 85 rubina, 72-časovnom rezervom snage i dva kućišta opruga. Mehanizam radi na frekvenciji od 21.600 vibracija na čas. Komplikaciju grande sonnerie, koja ima katedralne gongove koji proizvode dve note, napaja zasebni automatski sistem sa 20-časovnom rezervom snage. Komplikacija radi u tri moda – grande sonnerie, u kome se zvukom „u prolazu“ obeležavaju časovi i četvrti časa, petit sonnerie, u kome „u prolazu“ odzvanjaju samo puni sati, te silence, u kome je komplikacija neaktivna.

Indikator odabranog moda na brojčaniku je smešten na 3 časa, odmah ispod indikatora rezerve snage komplikacije. Grande sonnerie se podešava pritiskom dugmeta smeštenog ispod krunice. Osim obeležavanja vremena „u prolazu“, odnosno automatski, komplikacija se može koristiti i kao minute repeater, što znači da se može aktivirati po želji, pritiskom dugmeta u krunici.Uz grande sonnerie, pažnju pleni i GF-ov prepoznatljivi 24-sekundni tourbillon postavljen pod uglom od 25°, koji je na crnom brojčaniku izrađenom od zlata smešten na 7 časova. Podbrojčanik malih sekundi postavljen je na 6 sati, odmah kraj tourbillona, dok se indikator rezerve snage mehanizma nalazi na 5 časova. Grande Sonnerie ide uz crni kaiš od aligatorske kože s preklopnom šnalom od titanijuma, a izrađivaće se pet do osam primeraka godišnje. 

Iz časopisa Satovi i nakit broj 21, godina X, leto 2017


OSTALE TEME NEDELJE
 • Toric Hémisphères Rétrograde TEMA NEDELJE

  Toric Hémisphères Rétrograde

  Funkcija do u minut tačnog prikaza dve vremenske zone čini Toric Hémisphères Rétrograde idealnim satom za putnike. 

  OBJAVLJENO: 19.01.2018
 • Počinje 28. ženevski salon satova TEMA NEDELJE

  Počinje 28. ženevski salon satova

  U ponedeljak 15. januara 2018. u kompleksu Palexpo počinje 28. ženevski salon satova (Salon International de la Haute Horlogerie). Na njemu će najnovije ...

  OBJAVLJENO: 14.01.2018
 • QP à Équation TEMA NEDELJE

  QP à Équation

  Tradicionalni večni kalendar Greubel Forsey je podigao na novi nivo ugradivši u sat tzv. mehanički računar

  OBJAVLJENO: 05.01.2018
 • Les Cabinotiers Celestia Astronomical Grand Complication 3600 TEMA NEDELJE

  Les Cabinotiers Celestia Astronomical Grand Complication 3600

  Les Cabinotiers Celestia Astronomical Grand Complication 3600 je najkomplikovaniji ručni sat koji je manufaktura Vacheron Constantin ikad proizvela. 

  OBJAVLJENO: 29.12.2017

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Ukupna cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.