x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Frekvencija je bitna TEMA NEDELJE

Frekvencija je bitna

Postoji direktna veza između frekvencije mehanizma i veličine delova sekunde koju može da izmeri.

OBJAVLJENO: 06.03.2015

» Podeli na Facebooku


Postoji direktna veza između frekvencije mehanizma i veličine delova sekunde koju može da izmeri. Formula je sledeća: što je frekvencija viša, delovi su manji. Shodno tome, kako su frekvencije satnih mehanizama s vremenom rasle, tako su i hronografi postepeno merili sve manje i manje delove sekunde.

Frekvencije mehanizama često se mere u vibracijama po satu (vps), što je povezano sa oscilacijama kola nemirnice. Gledajući odozgo, kolo nemirnice se njiše sleva nadesno, a svaki zamah predstavlja jednu vibraciju. Posledično, svaka vibracija ili otkucaj pomera sekundaru napred.

Najčešća frekvencija modernih mehanizama je 28.800 vps. Da bismo izračunali koliko je to vibracija po sekundi, taj broj moramo podeliti sa 3600, koliko je sekundi u satu. Rezultat je osam, što znači da mehanizam ima mogućnost da meri vreme do 1/8 sekunde. Ipak, važno je imati na umu da se frekvencija mehanizma ne pretvara uvek direktno u pokret kazaljke sekundi hronografa. To se događa jer proizvođači satova mogu, koristeći prenosni odnos prenosnika, menjati brzinu kojom se kazaljka sekundi vrti po brojčaniku. Hronograf s mehanizmom frekvencije 28.800 vps može se, stoga, podesiti da na brojčaniku meri vreme do 1/5 sekunde.

Proizvođači su u poslednje vreme počeli hronografima da udvostručuju određene komponente koje zatim podešavaju da rade na različitim frekvencijama. Kod ovakvih satova zaprečni sklop celog mehanizma kuca normalnom frekvencijom, dok zaprečni sklop hronografa radi na mnogo većim frekvencijama koje mu omogućavaju da meri vreme do nekoliko stotinki ili čak hiljaditinki sekunde. Mana takvih hronografa je što ne mogu da mere višečasovne događaje jer se njihova glavna opruga prebrzo odmotava. Primer takvog sata je TAG Heuerov Mikrograph koji meri vreme do 1/100 sekunde, ali može meriti samo događaje u trajanju do 90 minuta.

Ako vam je potreban hronograf koji može da meri tačno određene intervale kao, na primer, desetinke sekunde, pri kupovini obratite pažnju i na frekvenciju mehanizma i kretanje kazaljke sekundi hronografa na brojčaniku.

Izvor: watchtime.com
 


OSTALE TEME NEDELJE

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.