x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Evropski satovi za kineske careve TEMA NEDELJE

Evropski satovi za kineske careve

I u ovom broju nastavljamo s odlomcima iz knjige Stanislava Mihala Satovi u kojoj su opisane časovničarske istorije brojnih zemalja širom sveta, pa tako posle američke, predstavljamo istoriju kineskog časovničarstva 

OBJAVLJENO: 02.08.2016

» Podeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

Evropski satovi za kineske careve Evropski satovi za kineske careve Evropski satovi za kineske careve Evropski satovi za kineske careve Evropski satovi za kineske careve

Ono što danas znamo o početku kineskog časovničarstva vezuje se za prodiranje zapadnoevropske kulture, umetnosti i tehnike u ove krajeve, sredinom šesnaestog veka. Zajedno s lekarima, slikarima i ostalim umetnicima počeli su u Kini da rade i astronomi i časovničari. Glavno mesto njihovog delavanja postao je početkom 18. veka Peking.

Prvi satovi

Prvi mehanički satovi evropskog porekla, namenjeni kao poklon vicekralju Šaokingu, preneli su u Kinu mnogo ranije, već oko 1582, misionari Ruđeri i Pazio. Slični pokloni kineskim dostojanstvenicima nisu u to doba bili retkost.

Dela evropskih časovničara ispunjavala su važan zadatak u razvijanju odnosa između misionara i carskog dvora. Pojedini misionari, kao Mateo Riči, koji je delovao u Kini početkom 17. veka, počeli su sami da konstruišu i izrađuju složene satove i razne automatske instrumente uz podršku carske porodice. Tu spadaju i Gabrijel de Magales, Pereira, Žak Brokar, Šarl Slaviček, Valenten Šarlije, Žan Marje de Vantavon te profesionalni časovničari Žil Tebo, Luj Stadlen, Gaspar-Fransoa Geti, Anđelo-Maria Paveze, Augustine Sigismondo di san Nikola i drugi.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 19, godina IX, leto 2016.


OSTALE TEME NEDELJE
 • Ženevski dani satova u avgustu 2020! TEMA NEDELJE

  Ženevski dani satova u avgustu 2020!

  Nekoliko luksuznih časovničarskih brendova odlučilo da u avgustu organizuje Ženevske dane satova – jedino predstavljanje satova u 2020. godini!

  OBJAVLJENO: 16.06.2020
 • Zvezde obožavaju satove TEMA NEDELJE

  Zvezde obožavaju satove

  Kluni i Omega, Bekam i Tudor, Seiko i Đoković, Pit i Breitling – samo su neki od savršenih parova zvezda i satova ...

  OBJAVLJENO: 11.05.2020
 • SEIKO Prospex LX SNR033 TEMA NEDELJE

  SEIKO Prospex LX SNR033

  Seiko je svoju popularnu kolekciju Prospex obogatio satovima koje pokreće patentirani automatski kalibar s kvarcnim oscilatorom Spring-Drive. 

  OBJAVLJENO: 03.04.2020
 • U prodaji je novi broj časopisa Satovi i nakit! TEMA NEDELJE

  U prodaji je novi broj časopisa Satovi i nakit!

  U ovom broju pišemo o najvažnijim časovničarskim nagradama, odnosno o satovima godine...

  OBJAVLJENO: 20.12.2019

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.