x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Dva mehanizma u jednom TEMA NEDELJE

Dva mehanizma u jednom

Carrera Mikrograph je prvi svetski mehanički hronograf koji stotinku sekunde meri centralnom sekundnom hronografskom kazaljkom

OBJAVLJENO: 15.02.2013

» Podeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

Carrera-Mikrograph_01 Carrera-Mikrograph_02 Carrera-Mikrograph_03

piše: Davor Grubišić

Svi vi koji redovito prate Satove i nakit,  mogli su da primete da mi, koji ga stvaramo, jednostavno volimo Tag Heuer. Osim nas i brojnih obožavatelja širom sveta, vole ga i Leonardo di Kaprio i Kameron Dijas. A zašto ga volimo? Naravno, zbog satova koje proizvodi, na primer, novog Carrera Mikrographa koga ćemo detaljno opisati u narednim redovima.

Moderni vintage
Carrera Mikrograph je predstavljen početkom 2011. kao potpuno novi model, koji je iz davnih Heuerovih dana preuzeo ime Mikrograph. Prethodni Mikrograph imao je funkciju štoperice i mogao je da meri vreme do stotinke sekunde. Pored toga, posveta starim dobrim vremenima je logo Heuer, koji Tag u poslednje vreme stavlja na svoje vintage modele. I to je sve što se tiče istorije, jer novi Mikrograph pokreće potpuno novi mehanizam. Automatski mehanizam prikazuje vreme, datum i 30-minutni hronograf, a jedinstven je po tome što ima dva kućišta opruga i dva zaporna sklopa Mehanizam je ujedno i najzanimljivi deo ovog sata. Temelji se na prethodnom Tag Heuerovom mehanizmu, Calibre 360. Taj mehanizam je isto imao hronograf koji je mogao da meri stotinku sekunde, ali je ta kazaljka bila na podbrojčaniku, za razliku od centralne, koja se nalazi na Mikrographu. To opravdava slogan “prvi svetski mehanički hronograf koji stotinku sekunde meri centralnom sekundnom hronografskom kazaljkom”. Automatski mehanizam prikazuje vreme, datum i 30-minutni hronograf, a jedinstven je po tome što ima dva kućišta opruga i dva zaporna sklopa. Jedan od njih služi samo za kazaljku koja pokazuje stotinku sekunde. Zapravo su tu dva mehanizma u jednom, samo je sve zajedno dizajnirano tako da izgleda kao da je jedan mehanizam. Kako sve skupa funkcioniše?

Dva mehanizma
S jedne strane, tu je mehanizam za vreme i datum. On ima uobičajeni zaporni sklop s frekvencijom od 28.800 vns i 42-časovnom rezervom snage. Međutim, tu je i mehanizam samo za hronograf. On ima zaporni sklop s neverovatnom frekvencijom od 360.000 vns. Oba zaporna sklopa su vidljiva kroz providnu pozadinu kućišta. Hronograf ima vlastito kućište opruge. Ispod 12 sati je skala od 0 do 100, a to je zapravo indikator rezerve snage za hronograf. Kućište ima prečnik od 43 mm i u standardnom je Carrera stilu, a safirno staklo je malo podignuto i ima zaobljene ivice, što sve skupa dodatno pojačava retro izgled Možda ne bi trebalo ni napominjati, ali ipak recimo da mehanizam ima COSC-ov hronometarski sertifikat. Na brojčaniku je prvi desni podbrojčanik koji odbrojava minute do trideset. Onda ide donji podbrojčanik s kazaljkom koja se okreće samo jednom u minutu. I na kraju, časovnik ima veliku plavičastu kazaljku koja meri sekunde, a ova superbrza kazaljka obiđe ceo brojčanik za sekund. Uz sve navedeno, brojčanik je izuzetno jednostavan i čitljiv. Kućište ima prečnik od 43 mm i u standardnom je Carrera stilu, a safirno staklo je malo podignuto i ima zaobljene ivice, što sve skupa dodatno pojačava retro izgled, koji su Tag Heuerovi dizajneri želeli i postići ovim modelom.


OSTALE TEME NEDELJE
 • Ženevski dani satova u avgustu 2020! TEMA NEDELJE

  Ženevski dani satova u avgustu 2020!

  Nekoliko luksuznih časovničarskih brendova odlučilo da u avgustu organizuje Ženevske dane satova – jedino predstavljanje satova u 2020. godini!

  OBJAVLJENO: 16.06.2020
 • Zvezde obožavaju satove TEMA NEDELJE

  Zvezde obožavaju satove

  Kluni i Omega, Bekam i Tudor, Seiko i Đoković, Pit i Breitling – samo su neki od savršenih parova zvezda i satova ...

  OBJAVLJENO: 11.05.2020
 • SEIKO Prospex LX SNR033 TEMA NEDELJE

  SEIKO Prospex LX SNR033

  Seiko je svoju popularnu kolekciju Prospex obogatio satovima koje pokreće patentirani automatski kalibar s kvarcnim oscilatorom Spring-Drive. 

  OBJAVLJENO: 03.04.2020
 • U prodaji je novi broj časopisa Satovi i nakit! TEMA NEDELJE

  U prodaji je novi broj časopisa Satovi i nakit!

  U ovom broju pišemo o najvažnijim časovničarskim nagradama, odnosno o satovima godine...

  OBJAVLJENO: 20.12.2019

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.