x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Buchererov kalibar za budućnost TEMA NEDELJE

Buchererov kalibar za budućnost

CFB A2000 je zamišljen kao univerzalno prilagodljiv mehanizam koji će, uz poneke izmene, pokretati Buchererove satove u budućnosti

OBJAVLJENO: 17.10.2016

» Podeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

Carl F Bucherer kalibar CFB A2000 2016 Carl F Bucherer kalibar CFB A2000 2016 Carl F Bucherer kalibar CFB A2000 2016

Švajcarski brend Carl F. Bucherer ove godine je predstavio novi manufakturni automatski kalibar nazvan jednostavno CFB A2000, koji će zbog svoje prilagodljivosti i kombinacije funkcija biti odlična osnova za sve Buchererove buduće kalibre iz ove serije. Novi kalibar je rezultat višegodišnjeg predanog rada Buchererovih časovničara.

Revolucionarno rešenje

Novi kalibar snagu crpi iz dvostranog automatskog mehanizma s periferno postavljenim tankim rotorom. Bucherer je prva manufaktura koja je ovaj revolucionaran dizajn pustila u serijsku proizvodnju i to na kalibru CFB A1000 predstavljenom 2008. godine. Ovo rešenje se  pokazalo kao vrlo uspešno pa je prilagođeno konstrukciji novog kalibra. Novi CFB A2000 ima solidnu 55-časovnu rezervu snage, isto kao i prethodnik CFB A1000.

Mostovi i pero nemirnice novog kalibra CFB A2000 ukrašeni su ženevskim motivom, što predstavlja svojevrsnu posvetu tradiciji švajcarskog časovničarstva. Za razliku od starijeg kalibra, koji ima 29, novi kalibar ima 33 rubina.

Visoka preciznost

Jedan od ciljeva koji su Buchererovi časovničari želeli novim kalibrom da postignu je visoka i stabilna preciznost; zbog toga su odlučili da „hod“ sata kalibriraju isključivo s četiri pivotna tega (fr. masselotte). Ovi mali tegovi postavljeni su na četiri „ručice“ nemirnice da bi kontrolisali njenu inerciju, koja oscilira na 4 HZ, odnosno 28.800 vibracija na čas. To je poboljšanje u odnosu na kalibar CFB A1000, koji je radio na frekvenciji od 21.600 vibracija na sat.

CFB A2000 je zamišljen kao univerzalno prilagodljiv mehanizam koji će, uz neke izmene, pokretati Buchererove satove u budućnosti. Visoka frekvencija osciliranja nemirnice otvara mogućnost dodavanja niza novih funkcija sata na kojima trenutno rade Buchererovi časovničari.

Manero PeripheralKalibar CFB A2050, prvi iz serije CFB A2000, premijerno je ugrađen u Buchererov novi model Manero Peripheral, a ima funkcije časova, minuta, malih sekundi i datuma. Manero Peripheral, koji je predstavljen na ovogodišnjem Baselworldu, elegantni je sat s čeličnim ili zlatnim kućištem prečnika 40,6 mm i crnim ili belim brojčanikom. Brojčanik na 6 sati ima podbrojčanik malih sekundi, a na 3 časa prozor za datum. Sat ide uz kaiš od aligatorske kože ili narukvicu kod čeličnog modela.


Iz časopisa Satovi i nakit, broj 19, godina IX, leto 2016.
 
 


OSTALE TEME NEDELJE

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.