x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Brendovi s vlastitim materijalima TEMA NEDELJE

Brendovi s vlastitim materijalima

Najpopularniji materijali za izradu satova su čelik, ružičasto zlato, titanijum i slično, ali da li ste ikad čuli za rolesijum, ceragold ili zenithijum?

OBJAVLJENO: 12.09.2014

» Podeli na Facebooku


Najpopularniji materijali za izradu satova su čelik, ružičasto zlato, titanijum i slično, ali da li ste ikad čuli za rolesijum, ceragold ili zenithijum? S WatchTimea prenosimo tekst o časovničarskim brendovima koji su otišli korak dalje i kombinacijom različitih materijala stvorili sopstvene legure.Rolex je razvio nekoliko vlastitih legura, a jedna od njih je rolesijum, kombinacija superlegure nerđajućeg čelika i platine. Rolexov Yacht Master ima Oyster kućište napravljeno od rolesijuma. Cerachrom, keramika izuzetno teška i otporna na koroziju, korišćen je za prednju masku Submarinera, te je obložena tankim slojem platine s PVD prevlakom. Još jedan od Rolexovih ekskluzivnih materijala je plavi parachrom, koji je otporan na magnetna polja, od čega je izrađena povratna opruga Rolexovog Cosmograph Daytona. Omegin Seamaster Planet Ocean je napravljen od posebnog materijala ceragold, dobijenog mešanjem keramike i 18-karatnog zlata. Omegin Constellation Sedna ima kućište od 18-karatnog sedna zlata, legure koja je razvijena spajanjem zlata, bakra, koji daje crvenkastu nijansu, i paladijuma koji daje dugotrajan sjaj satu. I Hublot je razvio nekoliko sopstvenih materijala. Cermet, nastao kombinacijom keramike i metala, zatim hublonijum, legura sastavljena od magnezijuma i aluminijuma i Magic Gold, zlatna legura od 75-procentnog čistog zlata s keramikom. Spidolite II Tech, model Lindea Werdelinea je napravljen od ALW-a, to jest Alloy Linde Werdeline. Spoljašnje kućište Spidolitea je od ugljenika, a unutrašnje od ALW-a, legure koja je 50 posto lakša od titanijuma, a snažna poput čelika. Ulysse Nardin je svoj materijal, diamonsil, sintetički dijamant nastao na silikonskoj osnovi, koristio u izradi kalibra UN-118 u mehanizmu Marine Chronometer Manufacture. Zenithijum je legura od titanijuma, niobijuma i aluminijuma, koju je razvio Zenith te je iskoristio za most mehanizma u kolekciji Defy. Harry Winston je razvio Zalium, leguru sastavljenu od aluminijuma i cirkonijuma, koji je korišćen pri izradi kućišta, dugmića i krune tourbillona Histoirea de Tourbillon 4. Chanelov ženski model iz kolekcije J12 Chromatic je napravljen od beigegolda, legure od ružičastog zlata, koja je bleđa od standardne legure ružičastog zlata s dodatkom titanijumske keramike.


OSTALE TEME NEDELJE

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.