x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Alpina - sinonim za sportski sat TEMA NEDELJE

Alpina - sinonim za sportski sat

Istorija Alpine započinje davne 1883. kada je švajcarski časovničar Gotlib Hauzer osnovao Udruženje švajcarskih časovničara Alpina, gde je okupio vodeće švajcarske časovničare tog vremena, koji su ubrzo postali poznati kao Alpinisti.

OBJAVLJENO: 04.07.2015

» Podeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

Gotlib Hauzer Alpina 4

Istorija Alpine započinje davne 1883. kada je švajcarski časovničar Gotlib Hauzer osnovao Udruženje švajcarskih časovničara Alpina, gde je okupio vodeće švajcarske časovničare tog vremena, koji su ubrzo postali poznati kao Alpinisti. Udruženje je u početku imalo zadatak samo da poboljša proizvodnju mehanizama i satova, da povezivanjem časovničara i dobavljača olakša i ubrza snabdevanje časovničara potrebnim delovima; međutim, u kratkom roku su pokrenuli izradu sopstvenih kalibara i satova.

Posle niza restrukturisanja i preimenovanja udruženja, Alpina je 1908. konačno bila registrovana kao brend. Kao zaštitni znak odabran je legendarni crveni trougao koji od tog trenutka obeležava, kako je dogovoreno, samo najkvalitetnije mehanizme koje je proizvelo Udruženje, čime je postignut utisak ekskluzivnosti i sofisticiranosti.

Udruženje je 1909., pored matične fabrike u Bjelu, otvorilo nova postrojenja u Glasiteu u Nemačkoj i već su 1912. tu proizveli svoj prvi hronometar. Već sledeće godine Alpina je svojim satovima snabdevala nemačku mornaricu.

Po završetku Prvog svetskog rata, tačnije 1920, Alpinini satovi su se prodavali u dve hiljade prodavnica širom sveta, zbog čega je ovaj brend postao pravi fenomen toga doba. Godine 1921. postaje vodeći proizvođač satova za vojne pilote.

Godina 1933. je izuzetno važna u priči o Alpininom uspehu, jer tada izlazi njen prototip sportskog sata po kome će manufaktura sve do danas ostati poznata i cenjena. Model Block Uhr bio je robustnog izgleda i kao posebnu karakteristiku imao je inovativnu krunicu koja je bila čvrsto utisnuta u kućište pa se, po tvrdnjama proizvođača, nije mogla oštetiti ili izgubiti.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 17, leto 2015.

 


OSTALE TEME NEDELJE

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.