x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

U kokpitu vrhunskog časovničarstva POSETILI SMO

U kokpitu vrhunskog časovničarstva

Breitling Chronométrie u La Šo de Fonu je mesto na kome nastaju legendarni modeli ovog brenda i u kome nas je ugostio potpredsednik Žan-Pol Žirarden.

OBJAVLJENO: 08.03.2018

» Podeli na Facebooku


Piše Mila Bulimbašić

Kada je davne 1884. na proplancima Jure, u mestašcu Le Santje, odlučio da otvori sopstvenu radionicu satova, Leon Brajtling je imao jasno zacrtan cilj – izrada preciznih i kvalitetnih hronografa koje će koristiti profesionalci iz oblasti sporta, nauke i industrije.

Chronométrie

Više od sto trideset godina posle njegove odluke, jedan od najslavnijih švajcarskih časovničarskih brendova i dalje nosi njegovo ime. Iako više nije u vlasništu porodice Brajtling, i dalje je jedna od retkih nezavisnih porodičnih časovničarskih kompanija čiji je glavni deo proizvodnje smešten u La Šo de Fonu.

Upravo tamo, u Breitling Chronométrie, gde je zaposleno više od dvesta ljudi koji proizvode slavne Breitlingove modele, zaputila sam se nedavno na poziv potpredsednika kompanije Žan-Pola Žirardena. I gle čuda, umesto uobičajenih službenika iz PR odeljenja, na ulazu u Chronomtrie dočekao me je glavom i bradom Žan-Pol. Izuzetno srdačni i pre svega kompetenatni potpredsednik kompanije bio mi je naredna dva dana domaćin u Breitlingu, otkrivši mi tajne proizvodnje ovih preciznih satova.

Prvi značajan uspeh manufakture bio je pronalazak, 1915. godine, ručnog hronografa sa zasebnim dugmetom za kontrolu funkcija, koji će izazvati pravu revoluciju u svetu hronografa. Breitlingov model je 1923. dodatno usavršen ugradnjom patentiranog sistema kojim je funkcija pokretanja i zaustavljanja odvojena od funkcije resetovanja hronografa. Ovim sistemom omogućeno je merenje više uzastopnih vremenskih etapa bez vraćanja kazaljki u početni položaj. To će se pokazati kao izuzetno korisno za merenja u sportskim takmičenjima i praćenje vremena leta, objasnio nam je, između ostalog, Žan-Pol na početku obilaska današnje manufakture; napomenuo je i da se Breitlingovi satovi od 2004. dizajniraju i osmišljavaju u malom ženevskom odeljenju Breitling Technologie, da bi posle toga skice stigle u La Šo de Fon i nastavile put do gotovog mehanizma.

Godišnja proizvodnja

Moderni hronograf, kakav poznajemo danas, nastao je 1934. kada su Breitlingovi časovničari ugradili drugo nezavisno dugme za resetovanje. Godinu 1969. za Breitling je obeležilo još jedno vredno dostignuće – predstavljanje prvog automatskog hronografa.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 20, godina IX, zima 2016
 


OSTALI TEKSTOVI
 • Manufaktura koja spaja umetnost i kvalitet POSETILI SMO

  Manufaktura koja spaja umetnost i kvalitet

  Glavna urednica Satova i nakita posetila je nemačku manufakturu Glashütte Original u kojoj se proizvode gotovo svi delovi za satove

  OBJAVLJENO: 20.12.2018
 • Patrimony je naše pravo lice POSETILI SMO

  Patrimony je naše pravo lice

  Glavna urednica Satova i nakita posetila je u Plan lez Uatu, u blizini Ženeve, jednu od najstarijih časovničarskih manufaktura na svetu

  OBJAVLJENO: 14.12.2018
 • Paneraijeva zelena manufaktura POSETILI SMO

  Paneraijeva zelena manufaktura

  Da je ovoj časovničarskoj kompaniji kvalitet na prvom mestu, uverila se urednica Satova i nakita Mila Bulimbašić posetivši njihovu novu zgradu ...

  OBJAVLJENO: 07.11.2018
 • La Montre Hermès - Vreme u pokretu POSETILI SMO

  La Montre Hermès - Vreme u pokretu

  Ovog puta bili smo u poseti manufakturi Hermès i otkrili gde i kako nastaju najženstveniji satovi na svetu.

  OBJAVLJENO: 17.10.2018

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.