x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Testovima do savršenstva POSETILI SMO

Testovima do savršenstva

Kako nastaju savršeno precizni hronometri sa sertifikatom čuvenog švajcarskog Instituta za metrologiju, Metasa, saznala sam na licu mesta, posetivši ih u Vilreu.

OBJAVLJENO: 28.05.2018

» Podeli na Facebooku


Piše Mila Bulimbašić

Omega - poslednje slovo grčke abecede. U hrišćanstvu označava drugi deo metafore alfa i omega, odnosno početak i kraj. U časovničarstvu označava vrhunac švajcarskog časovničarstva. Manufakturu čiju je preteču pod nazivom La Generale Watch Co. davne 1848. u švajcarskom gradu La Šo-de-Fonu osnovao mladi časovničar Luj Brant, a posle njegove smrti, 1879, preuzeli sinovi Sezar i Luj-Pol. Manufakturu koju sam posle dugog iščekivanja posetila ove godine. Tačnije, Omegino odeljenje sastavljanja mehanizama i dobijanja posebnog sertifikata za preciznost, Metas.  

Slavna prošlost

Međutim, pre nego što opišem poseban sistem koji je Omega uvela u novoj manufakturi i način dobijanja prestižnih hronometarskih sertifikata, evo malo pogleda unazad, u slavnu prošlost slavnog časovničarskog brenda.

Jer, definitivno valja podsetiti kako je najznačajniji proboj ova manufaktura zabeležila 1894, predstavljanjem legendarnog mehanizma Omega za džepni sat, od koga je i preuzela ime 1903. godine. Mehanizam Omega imao je unapređen sistem navijanja i podešavanja vremena; bio je vrlo precizan i  izuzetno pažljivo izrađen i konstruisan, što je olakšavalo popravke.

Uspeh manufakture nastavio se i u 20. veku pa je tako 1932. Omega dobila priliku da meri vreme na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu. Kao zvanični sat propratiće i narednih 27 olimpijada, uključujući poslednje igre u Riju 2016. godine. Omega je tokom godina za potrebe Igara razvila niz uređaja za merenje vremena poput Time Recordera iz 1952, koji je rezultate ispisivao na papiru, te Scan-O-Visiona iz 1992, koji je merio vreme digitalno.

Najveća potvrda kvaliteta Omeginih satova stigla je 1936, kada je Omegin 47,7-milimetarski mehanizam, koji je podesio časovničar Alfred Žakar, pri testiranju u Opservatorijumu Kew postavio svetski rekord u preciznosti u svim kategorijama, osvojivši 97,8 od sto mogućih bodova. Ovaj rekord do dan-danas nije oboren.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 20, godina IX, zima 2016


OSTALI TEKSTOVI
 • Paneraijeva zelena manufaktura POSETILI SMO

  Paneraijeva zelena manufaktura

  Da je ovoj časovničarskoj kompaniji kvalitet na prvom mestu, uverila se urednica Satova i nakita Mila Bulimbašić posetivši njihovu novu zgradu ...

  OBJAVLJENO: 15.06.2020
 • Manufaktura koja spaja umetnost i kvalitet POSETILI SMO

  Manufaktura koja spaja umetnost i kvalitet

  Glavna urednica Satova i nakita posetila je nemačku manufakturu Glashütte Original u kojoj se proizvode gotovo svi delovi za satove

  OBJAVLJENO: 20.10.2019
 • Patrimony je naše pravo lice POSETILI SMO

  Patrimony je naše pravo lice

  Glavna urednica Satova i nakita posetila je u Plan lez Uatu, u blizini Ženeve, jednu od najstarijih časovničarskih manufaktura na svetu

  OBJAVLJENO: 07.06.2019
 • La Montre Hermès - Vreme u pokretu POSETILI SMO

  La Montre Hermès - Vreme u pokretu

  Ovog puta bili smo u poseti manufakturi Hermès i otkrili gde i kako nastaju najženstveniji satovi na svetu.

  OBJAVLJENO: 17.10.2018

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.