x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Dvadeset godina izvrsnosti POSETILI SMO

Dvadeset godina izvrsnosti

Dvadesetogodišnjica Manufakture Chopard u Flerjeu bila je prilika da posetim ovaj brend i saznam sve detalje izrade ovih vrhunskih satova.

OBJAVLJENO: 12.12.2017

» Podeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

Manufaktura Chopard Manufaktura Chopard Manufaktura Chopard Manufaktura Chopard Manufaktura Chopard Manufaktura Chopard

Piše Mila Bulimbašić

Rođendanske proslave su obično povod za slavlje i dobro raspoloženje. A tek dvadesetogodišnji rođendani! A tek kad je slavljenik čuveni časovničarski i nakitni brend poput Choparda! Upravo je tako bilo ove jeseni, kada sam povodom obeležavanja dvadesetogodišnjice Chopardove manufakture bila pozvana u Ženevu.

Centar u Mejrinu

Iz raskošnog hotela President Wilson, gde sam bila smeštena i uživala u pogledu na Ženevsko jezero, naša mala ali odabrana novinarska družina već narednog jutra je otišla do obližnjeg Mejrina u kome je smeštena Chopardova administracija, ali i radionice i muzej brenda. Domaćice u ovom izuzetno zanimljivom obilasku bile su nam Zilke Sojter i Anet Hojer. Uvod u priču jedne od poslednjih porodičnih časovničarskih kompanija dala nam je Zilke, napomenuvši kako je priča o manufakturi nakita i satova Chopard zapravo priča o dve porodice - Šopar iz Sonvilijea u švajcarskom kantonu Jura i Šojfele iz Forchajma u nemačkoj saveznoj pokrajini Baden-Virtemberg – od kojih je jedna podigla brend, a druga ga dovela do najvećih uspeha.

Luj-Ulis Šopar (1836–1915) pod uticajem svog oca Felisijana, poljoprivrednika i zaljubljenika u tradiciju, rano se zainteresovao za časovničarstvo i pokazao se kao izuzetno talentovan za taj posao. Luj-Ulis je brzo uvideo da prodavci satova najbolje zarađuju pa je 1860, sa samo 24 godine, odlučio da osnuje nezavisnu kompaniju koju je nazvao L.U.C. Godine 1913. Luj-Ulis je objavio prvi oglas za kompaniju, pa je odmah posle toga upravljanje prepustio sinu Pol-Luju, koji će puno vlasništvo, zajedno sa svojim sinom Pol-Andreom, preuzeti po očevoj smrti 1915. godine. Pol-Luj je 1937. odlučio da kompaniju premesti u Ženevu, centar svetskog časovničarstva.

Ipak, godine dobrog poslovanja Choparda, tokom kojih je postala respektabilno ime u svetu satova, završile su se sredinom dvadesetog veka. Pol-Lujev sin Pol-Andre, koji je bio talentovan časovničar ali slab poslovni čovek, odlučio je 1963. da proda kompaniju. Tada u priču o Chopardu ulazi porodica Šojfele.

Brojne nagrade

Karl Šojfele III je po uzoru na svog dedu, Karla Gotilfa Šojfelea I, dizajnirao bogato ukrašen nakit i satove, a 1963. ostvario je dedin san i otkupio švajcarsku kompaniju. Bio je to, naravno, renomirani brend Chopard.

S poslovno sposobnim Karlom Šojfeleom III na čelu, Chopard je postao svetski poznat brend satova i nakita.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 20, godina IX, zima 2016


OSTALI TEKSTOVI
 • Manufaktura koja spaja umetnost i kvalitet POSETILI SMO

  Manufaktura koja spaja umetnost i kvalitet

  Glavna urednica Satova i nakita posetila je nemačku manufakturu Glashütte Original u kojoj se proizvode gotovo svi delovi za satove

  OBJAVLJENO: 20.12.2018
 • Patrimony je naše pravo lice POSETILI SMO

  Patrimony je naše pravo lice

  Glavna urednica Satova i nakita posetila je u Plan lez Uatu, u blizini Ženeve, jednu od najstarijih časovničarskih manufaktura na svetu

  OBJAVLJENO: 14.12.2018
 • Paneraijeva zelena manufaktura POSETILI SMO

  Paneraijeva zelena manufaktura

  Da je ovoj časovničarskoj kompaniji kvalitet na prvom mestu, uverila se urednica Satova i nakita Mila Bulimbašić posetivši njihovu novu zgradu ...

  OBJAVLJENO: 07.11.2018
 • La Montre Hermès - Vreme u pokretu POSETILI SMO

  La Montre Hermès - Vreme u pokretu

  Ovog puta bili smo u poseti manufakturi Hermès i otkrili gde i kako nastaju najženstveniji satovi na svetu.

  OBJAVLJENO: 17.10.2018

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.