x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Zanimljivosti | Najstariji satovi NOVOSTI

Zanimljivosti | Najstariji satovi


Najstariji časovničarski brend koji nije prekidao proizvodnju


Vacheron Constantin je najstarija svetska časovničarska manufaktura koja nikada nije prekinula proizvodnju satova. Manufakturu je davne 1755. osnovao švajcarski časovničar Žan-Mark Vašron, a 1819. se njegovom unuku Žak-Bartelemiju u poslovanju pridružio Fransoa Konstanten. Tokom vekova manufaktura je predstavila niz inovacija kojima je napravila revoluciju u časovničarstvu, poput prve satne komplikacije iz 1790. i prvog sata otpornog na magnetno delovanje iz 1885, a dan-danas posluje pod starim motom „Napravi bolje ako je to moguće, a uvek je moguće“. 

Najstariji registrovani časovničarski brend


Longines je najstariji registrovani časovničarski brend s nepromenjenim imenom i logom. Kompaniju je osnovao švajcarski časovničar Ogist Agasiz u Sent-Imjeu 1832, a ime i prepoznatljivi logo s krilima registrovao je njegov sestrić Ernest Fransijon 1889. godine.


 Najstariji sačuvani sat
 PHN1505 je sat koji je, po procenama, davne 1505. izradio nemački pronalazač i časovničar Peter Henlajn i smatra se najstarijim sačuvanim satom. Konstruisan je kao okrugli privezak koji se u ono vreme punio cvećem ili drugim mirisnim materijama. U gravurama ukrašeno bronzano kućište postavljen je gvozdeni mehanizam koji se navija ključem, a ima 12-časovnu rezervu snage. Važno je napomenuti da sat nije pouzdano datiran i deo stručnjaka je skeptičan po pitanju njegove autentičnosti.
 
Najstariji pouzdano datirani sat


 


 

 


 

Najstariji sat za čiju se godinu nastanka pouzdano zna je tzv. Melanhtonov stoni časovnik, koji je nastao 1530. po porudžbini Filipa Melanhtona, nemačkog reformatora bliskog Martinu Luteru. Sat ima sferni oblik dimenzija 48 x 48 mm, izrađen je od bakra i bogato ukrašen gravurama, a pokreće ga gvozdeni mehanizam s 12-časovnom rezervom snage. Čuva se u Muzeju umetnosti Walters u Baltimoru. Smatra se da je nastao u Nirnbergu, a pojedini stručnjaci autorstvo pripisuju Peteru Henlajnu.

Želite da budete u toku s novostima i zbivanjima iz sveta satova i nakita? Pretplatite se na časopis Satovi i nakit!

 

OBJAVLJENO: 10.02.2020

» Podeli na Facebooku
POSLEDNJE NOVOSTI
 • Satovi koje se isplati kupiti - 2. deo NOVOSTI

  Satovi koje se isplati kupiti - 2. deo

  Jedno od najčešćih pitanja koja nam postavljate je – koja je cena sata.

  OBJAVLJENO: 14.05.2020
 • Satovi koje se isplati kupiti – 1.deo NOVOSTI

  Satovi koje se isplati kupiti – 1.deo

  Jedno od najčešćih pitanja koja nam postavljate je – koja je cena sata. 

  OBJAVLJENO: 07.05.2020
 • SATOVI IZA GVOZDENE ZAVESE NOVOSTI

  SATOVI IZA GVOZDENE ZAVESE

  Predstavljamo sve popularnije časovnike iz nekadašnjeg SSSR-a, koji su po pravilu izrađeni od vrlo kvalitetnih materijala, solidni, pouzdani, a često ...

  OBJAVLJENO: 04.05.2020
 • SEIKO Prospex LX SNR033 TEMA NEDELJE

  SEIKO Prospex LX SNR033

  Seiko je svoju popularnu kolekciju Prospex obogatio satovima koje pokreće patentirani automatski kalibar s kvarcnim oscilatorom Spring-Drive. 

  OBJAVLJENO: 03.04.2020
 • Nova Chopardova kolekcija Alpine Eagle NOVOSTI

  Nova Chopardova kolekcija Alpine Eagle

  Satove inspirisane osamdesetim, modelom St. Moritz, Alpima i njihovim vladarom orlom, među prvima je u Beču videla urednica Satova i nakita....

  OBJAVLJENO: 01.04.2020


Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.