x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Satovi s većom rezervom snage NOVOSTI

Satovi s većom rezervom snage

Kod ručnih mehaničkih satova jedan od čestih problema je količina rezerve snage, tj. kako se postiže da oni rade što duže bez ponovnog navijanja. Taj problem se javlja kod časovnika s automatskim, ali i kod onih s ručnim navijanjem. Mehanički satovi za pogon koriste pogonsku oprugu čija snaga zavisi od njenih dimenzija - visine i širine - koje čine presek koji određuje snagu, kao i od dužine od koje zavisi angažovanje snage.

Opruge se izrađuju od nekoliko različitih čeličnih legura (u poslednje vreme eksperimentiše se i sa silicijumom), a od materijala zavisi njihova elastičnost i trajnost (zamor materijala). Pošto se izradi konstrukcijski proračun sata, bira se opruga potrebne snage, uslovljena svim aplikacijama koje se nalaze na mehanizmu. Poznato nam je da se satni mehanizam u osnovi sastoji od nekoliko sklopova. Jedan od njih je pogonska jedinica čiji su glavni delovi pogonska opruga i bubnjić - kućište u kome se ona nalazi, kao i odgovarajući zupčanici kojima vršimo navijanje. Navijena opruga prenosi snagu na reduktor koji se sastoji od nekoliko zupčanika koji menjaju brojeve obrtaja i na taj način se dobijaju sekunde, minuti, časovi, te pokreću sve ostale aplikacije (godina, dan, datum, Mesečeve mene, GMT i slično). Najvažniji deo sata je zaprečni mehanizam s balansnim točkićem i spiralom koji oscilirajući propušta okretanje zupčanika u određenim vremenskim razmacima što odgovara tačnom vremenu. Ovaj uvod je neophodan da bismo shvatili kako se konstruiše mehanizam koji ima akumulaciju snage veću od uobičajene rezerve od 24 časa.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 23, leto 2018.

OBJAVLJENO: 01.07.2018

» Podeli na Facebooku
POSLEDNJE NOVOSTI
 • Tissot-ov Chrono XL NOVOSTI

  Tissot-ov Chrono XL

  Sat Chrono XL iz kolekcije T-Sport ima kućište prečnikai milimetara....

  OBJAVLJENO: 24.09.2018
 • Tudorov Heritage Black Bay 41 NOVOSTI

  Tudorov Heritage Black Bay 41

  Sat iz kolekcije Heritage referentnog broja 79540 ima kućište prečnika 41 milimetar...

  OBJAVLJENO: 21.09.2018
 • Raste prodaja satova NOVOSTI

  Raste prodaja satova

  Srećni dani za švajcarsku časovničarsku industriju ponovo su stigli, barem se tako može iščitati iz najnovijeg izveštaja Federacije ...

  OBJAVLJENO: 20.09.2018
 • Bvlgariev Octo Tourbillon Sapphire NOVOSTI

  Bvlgariev Octo Tourbillon Sapphire

  Sat iz kolekcije Octo Tourbillon ima kućište dimenzija 44 x 12,45 milimetara...

  OBJAVLJENO: 19.09.2018
 • Ulysse Nardinov Marine Annual Calendar Chronometer NOVOSTI

  Ulysse Nardinov Marine Annual Calendar Chronometer

  Sat iz kolekcije Marine ima kućište prečnika 44 milimetra...

  OBJAVLJENO: 18.09.2018


Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Ukupna cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.