x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

SATOVI IZA GVOZDENE ZAVESE TEMA NEDELJE

SATOVI IZA GVOZDENE ZAVESE

Predstavljamo sve popularnije časovnike iz nekadašnjeg SSSR-a, koji su po pravilu izrađeni od vrlo kvalitetnih materijala, solidni, pouzdani, a često i vrlo zanimljivo dizajnirani.

OBJAVLJENO: 02.11.2020

» Podeli na Facebooku


Predstavljamo sve popularnije časovnike iz nekadašnjeg SSSR-a, koji su po pravilu izrađeni od vrlo kvalitetnih materijala, solidni, pouzdani, a često i vrlo zanimljivo dizajnirani.
 
Časovnici proizvedeni u nekadašnjem Sovjetskom Savezu tek odnedavno postaju zanimljivi ljubiteljima i kolekcionarima satova. Razlog za dugogodišnju opštu nezainteresovnost leži više u „elitističkom“ pristupu i potcenjivanju svega što dolazi s komunističkog istoka, nego u objektivnim kriterijimima i kvalitetu samog proizvoda.
 
Solidni i pouzdani
 
Sovjetski satovi su po pravilu izrađeni od vrlo kvalitetnih materijala, solidni, pouzdani, često i vrlo zanimljivo dizajnirani. Nedostaje im uglavnom fina završna dorada, promišljeni dizajn i marketinške ideje koje značajno doprinose potražnji za švajcarskim satovima. Tek je Gorbačovljeva era unela dah novine, beležeći na površini brojčanika značajne godišnjice i događaje iz recentne ruske prošlosti. Nacionalni ponos odražavao se u prikazima i natpisima na brojčanicima koji su šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka bili po pravilu neukrašeni, funkcionalni, oslobođeni zapadnjačkih pomodnih atributa.
 
Zbog činjenice da signatura Proizvedeno u SSSR zauvek odlazi u istoriju, sigurno je da će satovi iz perioda pre 1991. i raspada jedne od najmoćnijih svetskih sila, već u skoroj budućnosti biti vrlo traženi.
 
Zanimljivo je da većinu tzv. ruskih satova poznajemo po njihovim brend nazivima, a ne po fabrikama u kojima su proizvedeni. Jer, ko je uopšte čuo za Prvu ili Drugu moskovsku fabriku satova, za fabriku satova iz Sankt Peterburga ili onu iz Čistopolja? Raketa, Vostok, Slava, Poljot, nazivi su koji su nam znatno bliži. Ako želimo da budemo precizni i ispravno navedemo ime proizvođača, neretko ćemo se naći u problemima.

Iz novog broja Satovi i nakit, br. 26.


 


OSTALE NOVOSTI
 • Condor kolekcija kaiševa i narukvica NOVOSTI

  Condor kolekcija kaiševa i narukvica

  Nova kolekcija Condor kaiševa i narukvica za satove stigla je na tržište Srbije.

  OBJAVLJENO: 11.01.2021
 • Snupijev put oko Meseca NOVOSTI

  Snupijev put oko Meseca

  OBJAVLJENO: 08.01.2021
 • Novi modeli u kolekciji Chrono Bike NOVOSTI

  Novi modeli u kolekciji Chrono Bike

  Časovničarski brend Festina, najpoznatiji po cenovno pristupačnim robustnim sportskim satovima, nije dopustio pandemiji koronavirusa da mu poremeti planove, ...

  OBJAVLJENO: 05.01.2021
 • Četrdeset godina fuzije NOVOSTI

  Četrdeset godina fuzije

  Švajcarska časovničarska kompanija Hublot, najpoznatija po inovativnim luksuznim satovima avangardnog dizajna, ove godine slavi četrdeseti rođendan.

  OBJAVLJENO: 04.01.2021

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 700 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1690 dinara.