x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Najprodavaniji sat u nekadašnjoj Jugoslaviji NOVOSTI

Najprodavaniji sat u nekadašnjoj Jugoslaviji

Na izložbi Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost, koja se od 26. aprila do 30. septembra održava u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, izloženo je i nekoliko satova među kojima je najzanimljiviji jedan ručni Darwil zbog kultnog statusa koji je ovaj brend imao u našoj zemlji šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka.

U Jugoslaviji su se od pedesetih godina mogli kupiti samo satovi proizvedeni u Sovjetskom Savezu ili u DDR-u - Raketa, Slava, Poljot. Osim tih ručnih satova koje su sebi mogli da priušte ljudi s prosečnim primanjima, postojala je i mogućnost kupovine relativno skupih švajcarskih satova, na primer Doxe ili Omege. Međutim, u vreme kad sve veći broj stanovnika prelazi iz sela u grad i zapošljava se u industriji ili državnim službama, sat postaje potreba a ne samo luksuz. S druge strane, ruski satovi nisu bili na ceni; pojam kvaliteta bio je švajcarski sat. Reagujući promptno na tu činjenicu, Švajcarci su osnovali fabriku satova namenjenu istočnom tržištu. Kompanija Darwil je registrovana 29. marta 1960. u Grenhenu, a nešto kasnije i u Savozi i Kjasu. Otvorili su zastupništvo i radnju u Trstu, gradu u koji su građani Jugoslavije hrlili kako bi nabavili toliko željenu robu sa Zapada.

Satovi Darwil, u potpunosti rađeni u Švajcarskoj, bili su u odnosu na druge švajcarske satove relativno jeftini i zbog toga dostupni prosečnom Jugoslovenu. Franjo Marinšek, generalni direktor Darwilovog zastupništva u Trstu, u intervjuu koji je početkom 1971. dao za časopis Start rekao je kako se procenjuje da dva miliona Jugoslovena nosi njihove satove. Da bi se probili na to tržište, zadovoljili su se zaradom od samo 10 posto, a organizovali su i brojne propagandne i nagradne igre. Tako je Darwil postao najprodavaniji ručni sat u našoj zemlji koji se, između ostalog, poklanjao za važne godišnjice, mature, diplome, odlaske u penziju slično.

Dominacija Darwilovih satova nastavila se i u narednoj deceniji, da bi se sve većim otvaranjem tržišta i konkurencijom ostalih švajcarskih, ali i japanskih digitalnih kvarcnih časovnika osamdesetih godina 20. veka, postepeno gasila, što je na kraju dovelo do likvidacije kompanije 2009. godine.

piše dr Vesna Lovrić Plantić

OBJAVLJENO: 05.07.2018

» Podeli na Facebooku
POSLEDNJE NOVOSTI
 • Tissot-ov Chrono XL NOVOSTI

  Tissot-ov Chrono XL

  Sat Chrono XL iz kolekcije T-Sport ima kućište prečnikai milimetara....

  OBJAVLJENO: 24.09.2018
 • Tudorov Heritage Black Bay 41 NOVOSTI

  Tudorov Heritage Black Bay 41

  Sat iz kolekcije Heritage referentnog broja 79540 ima kućište prečnika 41 milimetar...

  OBJAVLJENO: 21.09.2018
 • Raste prodaja satova NOVOSTI

  Raste prodaja satova

  Srećni dani za švajcarsku časovničarsku industriju ponovo su stigli, barem se tako može iščitati iz najnovijeg izveštaja Federacije ...

  OBJAVLJENO: 20.09.2018
 • Bvlgariev Octo Tourbillon Sapphire NOVOSTI

  Bvlgariev Octo Tourbillon Sapphire

  Sat iz kolekcije Octo Tourbillon ima kućište dimenzija 44 x 12,45 milimetara...

  OBJAVLJENO: 19.09.2018
 • Ulysse Nardinov Marine Annual Calendar Chronometer NOVOSTI

  Ulysse Nardinov Marine Annual Calendar Chronometer

  Sat iz kolekcije Marine ima kućište prečnika 44 milimetra...

  OBJAVLJENO: 18.09.2018


Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Ukupna cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.