x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Najprodavaniji sat u nekadašnjoj Jugoslaviji NOVOSTI

Najprodavaniji sat u nekadašnjoj Jugoslaviji

Na izložbi Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost, koja se od 26. aprila do 30. septembra održava u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, izloženo je i nekoliko satova među kojima je najzanimljiviji jedan ručni Darwil zbog kultnog statusa koji je ovaj brend imao u našoj zemlji šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka.

U Jugoslaviji su se od pedesetih godina mogli kupiti samo satovi proizvedeni u Sovjetskom Savezu ili u DDR-u - Raketa, Slava, Poljot. Osim tih ručnih satova koje su sebi mogli da priušte ljudi s prosečnim primanjima, postojala je i mogućnost kupovine relativno skupih švajcarskih satova, na primer Doxe ili Omege. Međutim, u vreme kad sve veći broj stanovnika prelazi iz sela u grad i zapošljava se u industriji ili državnim službama, sat postaje potreba a ne samo luksuz. S druge strane, ruski satovi nisu bili na ceni; pojam kvaliteta bio je švajcarski sat. Reagujući promptno na tu činjenicu, Švajcarci su osnovali fabriku satova namenjenu istočnom tržištu. Kompanija Darwil je registrovana 29. marta 1960. u Grenhenu, a nešto kasnije i u Savozi i Kjasu. Otvorili su zastupništvo i radnju u Trstu, gradu u koji su građani Jugoslavije hrlili kako bi nabavili toliko željenu robu sa Zapada.

Satovi Darwil, u potpunosti rađeni u Švajcarskoj, bili su u odnosu na druge švajcarske satove relativno jeftini i zbog toga dostupni prosečnom Jugoslovenu. Franjo Marinšek, generalni direktor Darwilovog zastupništva u Trstu, u intervjuu koji je početkom 1971. dao za časopis Start rekao je kako se procenjuje da dva miliona Jugoslovena nosi njihove satove. Da bi se probili na to tržište, zadovoljili su se zaradom od samo 10 posto, a organizovali su i brojne propagandne i nagradne igre. Tako je Darwil postao najprodavaniji ručni sat u našoj zemlji koji se, između ostalog, poklanjao za važne godišnjice, mature, diplome, odlaske u penziju slično.

Dominacija Darwilovih satova nastavila se i u narednoj deceniji, da bi se sve većim otvaranjem tržišta i konkurencijom ostalih švajcarskih, ali i japanskih digitalnih kvarcnih časovnika osamdesetih godina 20. veka, postepeno gasila, što je na kraju dovelo do likvidacije kompanije 2009. godine.

piše dr Vesna Lovrić Plantić

OBJAVLJENO: 05.07.2018

» Podeli na Facebooku
POSLEDNJE NOVOSTI
 • Oyster Perpetual Cosmograph Daytona NOVOSTI

  Oyster Perpetual Cosmograph Daytona

  Rolex je za 2018. pripremio dosad najavangardnije izdanje svog legendarnog hronografa Oyster Perpetual Cosmograph Daytona....

  OBJAVLJENO: 18.07.2018
 • Tissot PRS 516 Alpine LE NOVOSTI

  Tissot PRS 516 Alpine LE

  Tissot je sportski hronograf Tissot PRS 516 Alpine Limited Edition.

  OBJAVLJENO: 17.07.2018
 • Breitlingov Navitimer Super 8 NOVOSTI

  Breitlingov Navitimer Super 8

  Breitlingov pilotski sat Navitimer Super 8 inspirisan je pilotskom štopericom Reference 637 iz četrdesetih godina prošlog veka.

  OBJAVLJENO: 16.07.2018
 • Buchererov Manero Flyback NOVOSTI

  Buchererov Manero Flyback

  Manero Flyback, popularni klasični hronograf švajcarskog porodičnog brenda Carl F. Bucherer.

  OBJAVLJENO: 14.07.2018
 • Citizenov Eco-Drive Bluetooth W770 NOVOSTI

  Citizenov Eco-Drive Bluetooth W770

  Predstavljamo vam najzanimljivije modele predstavljene na i dalje najvećem sajmu satova u svetu, Baselworldu.

  OBJAVLJENO: 12.07.2018


Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Ukupna cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.