x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

NEOBIČNI ZIDNI SATOVI NOVOSTI

NEOBIČNI ZIDNI SATOVI

Zanimljivo je da kada govorimo o zidnim satovima prvo pomislimo na one u zastakljenim drvenim ormarićima s tokarenim ukrasima, kakvi su se nalazili u mnogim kućama krajem 19. i u prvoj polovini 20. veka. Međutim, u ranijim razdobljima postojao je čitav niz oblika koji su bili tipični za pojedine zemlje i geografske regije. Spominjali smo već u prethodnim nastavcima satove u obliku tacne, tzv. Telleruhren koji su se izrađivali u južnoj Nemačkoj ili popularne švarcvaldske satove s kukavicom. Ovog puta ćemo reći nešto više o još dva specifična tipa zidnog časovnika.
 
SATOVI NA "TESTERI" 
 
Satovi na „testeri“ su vrlo zanimljiv tip časovnika koji se izrađivao u Austriji i južnoj Nemačkoj tokom 18. veka. Reč je  uglavnom o zidnim satovima kod kojih se kućište spušta po nazubljenoj šipci donekle nalik testeri, po čemu su i dobili ime. Sat kao pogonsku silu koristi sopstvenu težinu, spuštajući se po zupcima šipke čiji zupci zahvataju zupce glavnog zupčanika satnog mehanizma, a navija se vraćanjem časovnika na vrh šipke. Da bi bilo što teže, a s obzirom na male dimenzije (oko 10 cm, pa i manje), kućište se izrađuje od olova.

Iz novog broja Satovi i nakit, br. 26.

OBJAVLJENO: 15.01.2020

» Podeli na Facebooku
POSLEDNJE NOVOSTI

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 700 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1690 dinara.