x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Naši satovi su prava umetnička dela INTERVJU

Naši satovi su prava umetnička dela

Vlasnik slavne manufakture Bovet 1822, koja je ove godine odnela Zlatnu kazaljku za sat godine, ekskluzivno za Satove i nakit govori o nagradi, kupovini manufakture, izradi časovnika
 

OBJAVLJENO: 15.06.2020

» Podeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

Naši satovi su prava umetnička dela Naši satovi su prava umetnička dela Naši satovi su prava umetnička dela

Povodom osvajanja Zlatne kazaljke, nagrade za sat godine (tradicionalno se dodeljuje u sklopu ženevskog Grand Prixa), za model Récital 22 Grand Récital, razgovarali smo s Paskalom Rafijem, koji je kupio čuvenu manufakturu Bovet 1822  (početkom 19. veka su je osnovala braća Eduar, Alfons, Frederik i Gistav Bove), i doveo je u sam vrh luksuznog švajcarskog časovničarstva. Naravno, razgovor smo započeli pitanjem koliko mu znači osvajanje ove nagrade.

 
- Osvajanje Zlatne kazaljke na ženevskom Grand Prixu bez sumnje je najveća moguća čast. Ova nagrada odaje počast dvovekovnom doprinosu manufakture Bovet razvoju i usavršavanju švajcarskog časovničarstva. Najvažnije, ova nagrada odaje počast talentu, virtuoznosti i istrajnosti naših majstora koji svaki dan ujedinjenim snagama ispisuju najplemenitiju odu vremenu. Lično, ja ovu nagradu shvatam kao čast ali i odgovornost: u stalnoj želji za napretkom moramo na najbolji način da zadovoljimo standarde koje vrhunsko merenje vremena iziskuje.
 
Kako i kada ste se vi našli u časovničarskom svetu? Kako ste započeli karijeru i šta vas je motivisalo na to?
 
- Visoko časovničarstvo sam otkrio još kao dete. Moj deda je posedovao veličanstvenu kolekciju džepnih satova koje bi mi pokazivao svake nedelje. Na taj način sam se obrazovao i to je podstaklo moju strast za kreiranjem ovih jedinstvenih, prefinjenih nosilaca najplemenitije tradicije. Devedesetih godina prošlog veka, odlučivši da provodim više vremena sa svojom porodicom, naročito najstarijom kćerkom, povukao sam se iz porodične farmaceutske kompanije koju sam u to vreme vodio. Nekoliko godina kasnije moj bankar mi je predložio da uložim u manufakturu Bovet 1822. Satovi i istorija manufakture Bovet 1822 nisu mogli biti bliži mom ukusu i vrednostima prema kojima definišem istinski luksuz. Zbog toga sam 2001. postao njen vlasnik. Od tog trenutka glavna motivacija mi je da jednog dana prepustim rukovođenje kompanijom budućoj generaciji, jer moje troje dece je već izrazilo oduševljenje lepim satovima i naročito manufakturom Bovet.
 
Koja je priča u pozadini Boveta, šta želite da izrazite kroz ovaj brend i njegove satove?
 
-  Naša priča je duga i opsežna. Eduar Bove je bio vizionar i pionir koji je švajcarskim satovima otvorio kinesko tržište kad je poslovno otputovao tamo pre tačno dva veka, 1818. godine. Cela švajcarska industrija satova profitirala je od neverovatnog rasta koji su pokrenula braća Bove. Otada pa do danas Bovetovi satovi su prepoznati ne samo kao kvalitetni instrumenti za merenje vremena, već i prava umetnička dela. U 20. veku Bovet je poseban naglasak stavio na tehnološke inovacije. Moja težnja je, zato, izraziti vreme tako da dođem do savršenstva i u tehnološkom i u umetničkom smislu, naravno, poštujući istorijsko nasleđe i tradicionalno umeće, koji su u srži brenda Bovet 1822.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 24, zima 2018.
 


OSTALI INTERVJUI

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 700 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1690 dinara.