x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Loran Kanten INTERVJU

Loran Kanten

Direktor odeljenja servisa čuvenog Patek Philippea, Loran Kanten, ekskluzivno za naš časopis govori o održavanju i važnosti kvalitetnog servisiranja ovih legendarnih satova koji, po njegovom mišljenju, nemaju rok trajanja

OBJAVLJENO: 11.02.2016

» Podeli na Facebooku

VEZANE SLIKE

Patek_Phillippe Patek_Phillippe_01 Patek_Phillippe_02 Patek_Phillippe_03 Patek_Phillippe_04 Patek_Phillippe_05

Patek može večno da traje

Švajcarac Loren Kanten se već dvadeset tri godine bavi servisiranjem satova. Naravno, ne bilo kakvih. Karijeru je započeo u čuvenom Vacheron Constantinu, a nastavio u još čuvenijem Patek Philippeu, gde je već deset godina na čelu odeljenja za servisiranje satova. Razgovor smo započeli vrlo jednostavnim pitanjem - zašto je važno ispravno održavati i servisirati satove?

Ja volim da održavanje sata uporedim s održavanjem automobila. Kao što redovno proveravamo ispravnost auta, isto tako moramo proveravati ispravnost časovnika. Kao i automobili, satovi imaju mehaničke komponente, iako znatno manje. Jednostavan samonavijajući mehanizam ima između 150 i 350 delova. Ovi delovi zahtevaju redovnu, iako ne baš čestu, proveru. Kao i kod automobila, određeni delovi moraju biti očišćeni i podmazani, da se ne bi istrošili i zahtevali ozbiljnije popravke u budućnosti.

Verujete li da Patek Philippeov sat može večno da traje?

Verujem, i mislim da nema razloga da Patek Philippeov sat ne traje večno. Pa ipak, određeni deo odgovornosti snosi sam vlasnik sata. Odnos koji imate sa satom je recipročan i zavisi od načina na koji ga nosite. U Patek Philippeu uvek vole da vlasnike podsete da časovnik pažljivo nose. Svaki sat je poseban i ima posebnu svrhu a nijedan nije neuništiv; prema tome, mi u Patek Philippeu preporučujemo česte preglede i servisiranje satova u ovlašćenim servisima. Životni vek Patek Philippeovih časovnika počinje još u razvoju i proizvodnji. Od koncepta do stvaranja – a to je period koji može trajati i do pet godina – sat je pod stalnim specijalističkim nadzorom sve do dostavljanja budućem vlasniku. Od trenutka dolaska u ruke vlasnika održavanje je ključno i zahteva 14-dnevni finalni kontrolni test koji uključuje različite provere, koje sprovode posebno obučeni specijalisti za servisiranje i popravke, naravno u našim ovlašćenim centrima.


Više u časopisu Satovi i nakit br. 14


OSTALI INTERVJUI

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 700 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1690 dinara.