x
Newsletter prijava

Primajte najnovije vesti iz sveta satova i nakita!

Satoviinakit.rs - za prave ljubitelje satova i nakita

Alen Spinedi INTERVJU

Alen Spinedi

CEO jedne od retkih nezavisnih časovničarskih manufaktura ekskluzivno govori kako je za nekoliko godina oživeo ovaj brend i vratio ga u visoko časovničarstvo

OBJAVLJENO: 16.10.2015

» Podeli na Facebooku


razgovarala: Mila Bulimbašić-Botteri

Louis Erard je švajcarska časovničarska manufaktura koja ove godine ponosno slavi osamdeseti rođendan. Međutim, da nije bilo mog sagovornika, suvlasnika i CEO-a, Alena Spinedija, koji je pre nekoliko godina zajedno s partnerima kupio ovaj brend od osnivačke porodice koja je bankrotirala, vrlo je moguće da proslave ne bi ni bilo. Spinedi je, po sopstvenim rečima, oživeo mrtvi brend, vratio ga u visoko časovničarstvo i pametno pozicionirao u cenovnu kategoriju, a uspeh nije izostao. Louis Erard je danas ponovo prepoznatljiv i ugledan brend, s kvalitetnim satovima pristupačnih cena. 

Pre svega, sve čestitke za 80. rođendan brenda. Kako je biti osamdesetogodišnjak u svetu satova?
- Osamdeset godina za mnoge ljubitelje satova i nije neka duboka starost. Međutim, u svakom slučaju pomaže nam da profiliramo Louis Erard kao časovničarski brend koji deluje i proizvodi mehaničke satove još od 1931. godine. To je vrlo lepo i pozitivno.

Koje su po vašem mišljenju bile najvažnije godine u dugoj istoriji Louisa Erarda?
- Jedna od najtužnijih godina sigurno je bila 1992, kada je porodica Erar izgubila svoju kompaniju i ime zbog bankrota. Zato novi život Louisa Erarda i nije u tolikoj meri temeljen na istoriji. Logično, za brend je jedna od najvažnijih godina bila 2003, kada smo moji partneri i ja kupili brend koji bi inače umro. Još jedan kamen temeljac svakako su protekle godine u kojima je manufaktura Erard izumela modul rezerve snage kojim su opremljeni naši novi modeli Excellence i koji nam omogućava da budemo ekskluzivni i jedinstveni. Naravno, ove module za nas još poboljšava i Soprod. 

I kako se danas Louis Erard, posle svih tih turbulencija koje je prošao u prethodne dve decenije oseća kao osamdesetogodišnjak? 
- Uprkos godinama, ova kompanija je vrlo mlada. Možete zamisliti koliko je teško ponovo lansirati brend na vrlo kompetitivnom tržištu, na kome postoji više od sedamsto aktivnih brendova, posebno s novim konceptom i pozicioniranjem. Zato je logično da je naš duh mnogo više u stilu početnika, nego u stilu umorne i stare dame.

Ove godine ste na Bazelskom sajmu predstavili model Excel-lence Regulator Power Reserve, kao svoj rođendanski model, zbog čega?    
- Već sam spomenuo da u ovom modelu imamo svoj sopstveni ekskluzivni modul koji nam je dao kredibilitet, predstavivši nas kao jednu od ravnopravnih manufaktura u svetu visokog časovničarstva, uprkos našem vrlo agresivnom cenovnom pozicioniranju.

Zašto ste se pre nekoliko godina odlučili da obnovite i delimično kupite baš ovaj brend?

- Pošto sam proveo trinaest godina u Swatch grupi, bilo mi je dosta velikih grupa u kojima je sve puno politike. To jednostavno ne odgovara mom karakteru. Tada sam se setio kako sam od 1990. do 1997. učestvovao u pokretanju brenda Sector i njegovom vlasništvu i kako je to mnogo više odgovaralo mom preduzetničkom duhu. Kada je reč o Louis Erardu, dogodila se ista motivacija, samo sam bio stariji, s više iskustva, ali ponovo sam ušao u vlasničku strukturu.

Šta ste sve ostvarili kao CEO Louis Erarda?
- U prvom redu ponovo sam lansirao Louis Erard, s jedinstvenim pozicioniranjem kao brend iz oblasti visokog časovničarstva, ali s pametnim cenama. Zatim sam zaposlio dvadeset pet novih saradnika, oživeo „mrtvi“ brend i ponovo ga aktivirao do te mere da sada ima potencijal da ovu našu kompaniju dvostruko uveća u narednih nekoliko godina.  

Kako će Louis Erard preživeti odluku Swatch grupe o neisporučivanju, odnosno nedovoljnom isporučivanju mehanizama i delova za mehanizme? 
- To je zaista veliki problem o kome će se odlučivati na Federalnom sudu Švajcarske. U svakom slučaju, to je odluka Swatch grupe, koju ja mogu da razumem. Istovremeno, mi ćemo kao brend sve više i više sarađivati sa Sellitom koja će biti glavni i gotovo jedini rival Swatch grupe.

Da li je u današnjim okolnostima teško biti nezavisna časovničarska manufaktura?    
- Da, budući da velike grupe strahovito pritiskaju prodavce, a istovremeno imaju više finansijskih sredstava za rast. Međutim, mi s druge strane imamo mogućnosti kod nekih prodavaca koji žele da prepolove rizik i stoga traže nezavisne brendove. Danas je Louis Erard ipak prepoznatljiv brend koji može da računa na podršku nekih 700 prodavaca s dobrim potencijalom za dalji rast.  

Koliko ste satova proizveli ove godine, a koliko planirate da proizvedete naredne godine?  
  
- Do kraja ove godine proizvešćemo 16.000 satova, koliko smo proizveli i prošle godine, ali s višom prosečnom cenom. Za iduću godinu smo planirali minimalni rast od dvadeset posto vrednosti.

Možete li, odnosno smete li da kažete šta će Louis Erard predstaviti na sledećem Bazelu?  
  
- Nažalost, ne, budući da je to poverljiva informacija. Ipak, mogu vam reći da će to biti velika promena u našoj ponudi i da ste vrlo dobrodošli na našem štandu.

OMILJENI MODEL
Koji je Vaš omiljeni model i zbog čega?
- Excellence Power Reserve (ne Regulator), zbog toga što verno prenosi sve vrednosti našeg brenda, a to je visoko časovničarstvo preko svojih komplikacija, jedinstvenost i ekskluzivnost, vrlo pristupačnu cenu i nadmoćan i klasičan dizajn.
 


OSTALI INTERVJUI
 • IWC: Naši satovi moraju da budu prelepi i da imaju priču INTERVJU

  IWC: Naši satovi moraju da budu prelepi i da imaju priču

  Kristof Grajnger-Her, CEO IWC-a, najbolji je primer kako izgled može da vara.

  OBJAVLJENO: 23.07.2019
 • Naši satovi su prava umetnička dela INTERVJU

  Naši satovi su prava umetnička dela

  Vlasnik slavne manufakture Bovet 1822, koja je ove godine odnela Zlatnu kazaljku za sat godine, ekskluzivno za Satove i nakit govori o nagradi, kupovini ...

  OBJAVLJENO: 20.12.2018
 • Omega nije modni brend, ali je u trendu INTERVJU

  Omega nije modni brend, ali je u trendu

  S predsednikom i CEO-om Omege ekskluzivno za Satove i nakit o projektu Orbis, modi i modnim trendovima, kultnim modelima, ambasadorima, Instagramu..... 

  OBJAVLJENO: 14.12.2018
 • Kćerki bih poklonila Constellation INTERVJU

  Kćerki bih poklonila Constellation

  O kvalitetu satova, modi, časovnicima kao modnim detaljima, Omegi i njenim najvažnijim modelima, Constellationu i Ladymaticu, ambasadorskoj porodici i ...

  OBJAVLJENO: 17.10.2018

Pretplatite se!

Pretplatite se!

Godišnja pretplata na časopis Satovi i nakit iznosi 580 dinara, a pretplata na Katalog satova 990 dinara. Cena za obe pretplate sa uračunatim troškovima dostave je 1570 dinara.